Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ναυτεμπορικής», το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο να απαλλάξει από τον ΕΝΦΙΑ τους ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων η αντικειμενική αξία των ακινήτων τους είναι μέχρι 50.000 ευρώ.

Ωστόσο, οι δανειστές δεν διαπραγματεύονται το να μην πιαστεί ο εισπρακτικός στόχος για τον ΕΝΦΙΑ, που βρίσκεται στα 2,65 δισεκατομμύρια για το 2018. Για αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση αναμένεται να αυξήσει τον ΕΝΦΙΑ σε όσους έχουν περιουσία που ξεπερνά τις 200 ή και τις 300 χιλιάδες ευρώ. Αν το σχέδιο αυτό υλοποιηθεί θα απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ περίπου δύο εκατομμύρια ιδιοκτήτες, ενώ θα επιβαρυνθούν περίπου 500.000 που η περιουσία τους ξεπερνά τις 200.000 ή τις 300.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, αλλά και οι αλλαγές στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, όπου και αν κριθεί αναγκαίο, περιλαμβάνονται στη λίστα των προαπαιτουμένων της τέταρτης αξιολόγησης. Αν οι δανειστές δεν συμφωνήσουν με το σχέδιο, η εναλλακτική λύση της κυβέρνησης είναι ο φετινός ΕΝΦΙΑ να υπολογιστεί με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες και όχι με βάση τις νέες που θα αποφασιστούν.