Τουλάχιστον πεντακόσιοι είναι οι τραυματισμένοι και επτά οι νεκροί από τα Ισραηλινά πυρά, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το reuters, στη Λωρίδα της Γάζας, κατά μήκος των συνόρων, στη διάρκεια των διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται κατά της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ. 
 
Παρά τις έντονες αντιδράσεις και τις διαδηλώσεις οι ΗΠΑ μεταφέρουν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, την οποία έχουν αναγνωρίζει ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, όπως είχαν ανακοινώσει. Τα εγκαίνια της νέας πρεσβείας γίνονται ανήμερα της 70ής επετείου από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του κράτους του Ισραήλ και παραμονή της συμπλήρωσης 70 χρόνων από τη Νάκμπα, δηλαδή την αιματηρή εκδίωξη των Παλαιστινίων από τα σπίτια τους και τη γη τους.

Οι Ισραηλινοί έχουν φέρονται να έχουν παρατάξει ενισχυμένες στρατιωτικές δυνάμεις κατά μήκος της μεθορίου με τη Λωρίδα της Γάζας και στα σύνορα της Δυτικής Όχθης. Την ίδια ώρα χιλιάδες είναι οι Παλαιστίνιοι που έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος του φράχτη, ενώ νωρίτερα το Ισραήλ προειδοποιούσε ότι θα αποτρέψει τυχόν παραβίαση συνόρων με κάθε κόστος. 
 

Λάδι στη φωτιά με τη μεταφορά της πρεσβείας


Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αναγνωρίσει με μονομερή απόφαση την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους κάνοντας πράξη μια από τις προεκλογικές του υποσχέσεις. Παράλληλα ανακοίνωσε την μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ αφήνοντας εμβρόντητη τη διεθνή κοινή γνώμη, καθώς αντίκειται προς τη διεθνή συναίνεση, κατά την οποία οι πρεσβείες δεν πρέπει να εγκατασταθούν στην Ιερουσαλήμ πριν υπάρξει διευθέτηση για το τελικό καθεστώς της πόλης κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων.
 
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει επαινέσει τις ΗΠΑ και τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την «τολμηρή» απόφασή του να μεταφέρει την πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, προτρέποντας κι άλλα κράτη να πράξουν το ίδιο. 

*Διαβάστε ακόμη: «Σ’ αυτή τη γη δεν υπάρχει παιδική ηλικία. Δεν υπάρχουν μέρες ξεγνοιασιάς»: Ταξίδι στην Παλαιστίνη