Κατά την ομιλία της στη Συνδιάσκεψη της ΓΣΕΕ, για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση της, η Ε. Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι με την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και την επικείμενη ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου τον Αύγουστο, ην κυβέρνηση διανύει τα τελευταία μέτρα για την επόμενη μέρα της χώρας.

«Με την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης τελειώνει πια όλη αυτή η διαδικασία, όλος αυτός ο δρόμος των διαφόρων αξιολογήσεων, διαπραγματεύσεων, συζητήσεων με τους θεσμούς και ανοίγει πια ο δρόμος για την επόμενη μέρα για τη χώρα μας. Η περίοδος που διανύουμε είναι τα τελευταία μέτρα μίας πολύ δύσκολης και επίπονης διαδρομής που οδηγεί στην ασφαλή και οριστική έξοδο της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και επίσης οδηγεί στην ανάκτηση της οικονομικής μας κυριαρχίας από τον Αύγουστο, ενώ και τα δεδομένα σε σχέση με τις συζητήσεις που γίνονται για τη διευθέτηση του χρέους αυτήν τη στιγμή ανοίγουν μία νέα σελίδα για τη χώρα».

Δεσμεύτηκε για βελτίωση των εργασιακών συνθηκών

Σχετικά με τις πολύ δύσκολες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, η υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε για μια σειρά από μέτρα. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας θα επανέλθουν σε ισχύ μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου τον Αύγουστο του 2018. Αναφερόμενη στον κατώτατο μισθό, δήλωσε ότι  οι μισθοί «θα αρχίσουν να αποκαθίστανται σταδιακά», αλλά υπογράμμισε ότι το ζητούμενο επί του θέματος είναι να υπάρξει μια πολιτική με όραμα το μέλλον, καθώς η καταβαράθρωση τους οφείλεται, πέρα από την κρίση, στις πολιτικές που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Τέλος, δήλωσε ότι τις επόμενες μέρες το υπουργείο Εργασίας θα έρθει νομοσχέδιο που θα αντιμετωπίζει το φαινόμενο, δίνοντας κίνητρο στους εργοδότες. Επισήμανε ότι με τις πολιτικές που έχει ακολουθήσει το υπουργείο Εργασίας τα τελευταία χρόνια, έχει καταφέρει να μειώσει σημαντικά το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι στις συζητήσεις για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας, η τρόικα με την ελληνική κυβέρνηση συμφώνησαν πως οι κλαδικές συμβάσεις θα επεκτείνονται εφόσον οι επιχειρήσεις που υπογράφουν τη συλλογική σύμβαση απασχολούν το 51% των εργαζόμενων του κλάδου, το οποίο και θα πιστοποιείται από το σύστημα της ΕΡΓΑΝΗΣ. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις διαιτητικές αποφάσεις που ισοδυναμούν με κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με τη συμφωνία να επισφραγίζει την επαναφορά της αρχής της επεκτασιμότητας από τον Αύγουστο του 2018.

Για το καθεστώς μεσολάβησης και διαιτησίας συμφωνήθηκε η ενίσχυση της διαδικασίας μεσολάβησης, με παράλληλα διατήρηση του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, στα πλαίσιο του νόμου 1876/90. Επίσης συμφωνήθηκε ότι η διαιτητική απόφαση θα πρέπει στο εξής να αιτιολογείται ειδικά και ως προς το στοιχείο της αγοραστικής δύναμης του μισθού, γεγονός το οποίο ενισχύει τη θέση των εργαζομένων.