Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 989», ο Π. Καμμένος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι δεν πρόκειται να έλθει στην ελληνική Βουλή καμία συμφωνία προς κύρωση για την ονομασία της ΠΓΔΜ αν δεν υπάρξουν αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.

Επανέλαβε ότι πάγια θέση δική του και του κόμματος του είναι ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν καμία συμφωνία που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία» εντός της. «Εφόσον υπάρχει ο όρος Μακεδονία, η λύση δεν είναι αποδεκτή για τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Οι Σκοπιανοί ζουν με τον μύθο της Μακεδονίας όμως εγώ δεν ψηφίζω ποτέ μια λύση με το όνομα Μακεδονία. Οι ΑΝΕΛ το έχουμε στην ιδρυτική διακήρυξη».

Εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει λύση στο ζήτημα, καθώς παρά τα βήματα που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση, η ηγεσία της γειτονικής χώρας δεν προτίθεται να κάνει υποχωρήσεις, φοβούμενη το πολιτικό κόστος, καθώς για να υπάρξει αναθεώρηση του Συντάγματος θα χρειαστούν εκλογές.

Τις προτάσεις Νίμιτς προκρίνει η Αθήνα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δήλωσε την Δευτέρα ότι υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος προκειμένου να επέλθει μια τελική συμφωνία που θα καλύπτει όλα τα μέτωπα, ενώ χαρακτήρισε θετικό δείγμα το ότι η ΠΓΔΜ έκανε δεκτή για πρώτη φορά την αποδοχή της ονομασίας erga omnes. Η κυβέρνηση ζητά να επιλεγεί ένα από τα ονόματα που είχε προτείνει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Ο Μ. Νίμιτς  είχε προτείνει τις εξής ονομασίες: Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας, Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη) και και Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)].

Επιμένει στην πρόταση «Μακεδονία του Ίλιντεν» ο Ζάεφ

Παρά τις αντιδράσεις που προέκυψαν στο εσωτερικό της Ελλάδας όσο και της χώρας του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ξεκαθάρισε ότι η χώρα του αποδέχτηκε το erga omnes και την αναθεώρηση του Συντάγματός της, με την προϋπόθεση ότι η άλλη Ελλάδα θα αποδεχτεί μία ονομασία, όπως αυτή της  «Μακεδονίας του Ίλιντεν» που συνιστά κέρδος και για τις δύο πλευρές.

«Με την ονομασία αυτή, η Ελλάδα παίρνει το erga omnеs και την συνταγματική αναθεώρηση και εμείς ενισχύουμε την εθνική μας ταυτότητα και διαφυλάττουμε την αξιοπρέπεια μας. Άρα πρόκειται για μία λύση που συνιστά κέρδος και για τις δύο πλευρές, και που οδηγεί στην επίλυση της 25ετούς διαφοράς για το θέμα του ονόματος».