Ο Γ. Μπουτάρης δήλωσε ότι στην εποχή της κρίσης έχει γίνει σύνηθες φαινόμενο το να γίνεται εκμετάλλευση της λαϊκής δυσαρέσκειας από οργανώσεις που εκτρέφουν αυταρχικές συμπεριφορές. «Η ωμή βία απειλεί όλους όσοι μάχονται για να υπερασπιστούν την ελευθερία του λόγου. Δυστυχώς στη χώρα μας, ειδικά την εποχή της κρίσης, η λαϊκή δυσαρέσκεια γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από συγκεκριμένους ανθρώπους. Από οργανώσεις που εκτρέφουν αυταρχικές και βίες συμπεριφορές στο όνομα, υποτίθεται, της αγανάκτησης του κόσμου».

Αναφερόμενος στην επίθεση εις βάρος του σε εκδήλωση στον Λευκό Πύργο για τη Γενοκτονία των Ποντίων, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τόνισε ότι οι δυνάμεις που προσπαθούν να χειραγωγήσουν το πλήθος έχουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο και «το προάγουν με βάση ένα πολύ συγκεκριμένο πολιτικό, επιχειρησιακό και επικοινωνιακό μοντέλο. Αυτό του φασισμού.  Και ο φασισμός ξέρουμε πού οδηγεί».

Στάθηκε στο ότι ο πραγματικός στόχος πρέπει να είναι το να βρεθούν όσοι βρίσκονται πίσω από τις πραγματικές επιθέσεις και όχι τα «στρατιωτάκια» που απλά εκτελούν εντολές. «Είναι υποχρέωσή μας το γεγονός αυτό να το αναδείξουμε. Να ονοματίσουμε τους οργανωτές και εμπνευστές των φασιστικών σχεδίων και να τους απομονώσουμε. Να φτάσουμε όχι μόνο στα “στρατιωτάκια” που εκτελούν πράξεις όπως η προχθεσινή».

Αναφερόμενος στη συγκέντρωση αλληλεγγύης προς το πρόσωπο του που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στον Λευκό Πύργο, ο Γ. Μπουτάρης τους ευχαρίστησε και υπογράμμισε ότι είναι υπόθεση όλων να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης της γνώμης και να μην προσπαθούμε να την επιβάλουμε δια της βίας. Δήλωσε πως θα συνεχίσει να υπηρετεί την ελευθερία του λόγου με ακόμα μεγαλύτερο σθένος και συνέπεια.

«Κάποιοι άνθρωποι άφησαν παιδιά, δουλειές, διασκέδαση για να προστατεύσουν το δικαίωμα του καθενός να εκφράζει τη γνώμη του και να διαφωνεί χωρίς όμως ποτέ να επιβάλει την άποψή του με τη βία. Εντέλει όλοι έχουμε συλλογική και ατομική ευθύνη για να μην καταντήσουμε ζούγκλα. Σας ευχαριστώ πολύ για τη συμμετοχή σας στον αγώνα αυτό που είναι δύσκολος και καθημερινός. Την υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου προσπάθησα με σθένος να την υπηρετήσω. Γι’ αυτό άλλωστε στοχοποιήθηκα. Με τη δική σας υποστήριξη θα συνεχίσω να την υπηρετώ, με ακόμη μεγαλύτερο σθένος και συνέπεια».

Η «μετεφηβική ανοησία» και η «δύναμη του πλήθους» 

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη κρίθηκαν ένοχοι και οι τρεις συλληφθέντες για την επίθεση του που δικάστηκαν από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης. Οι κατηγορούμενοι δήλωσαν μετανιωμένοι και προσπάθησαν να δικαιολογηθούν, λέγοντας πως παρασύρθηκαν από την ανοησία της μετεφηβικής ηλικίας  και το πλήθος που ήταν γύρω τους