Η Τουρκία αποφάσισε να βάλει στον πάγο την αγορά των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 που είχε συμφωνήσει προ μηνών με την Μόσχα. Η αγορά αναμενόταν να πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2019, αλλά αναβλήθηκε για τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι πήγε πίσω την αγορά γιατί σε διάστημα εννέα μηνών δεν θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στο λογισμικό, με συνέπεια να έχουν τον χειρισμό του λογισμικού, ενώ η Άγκυρα επιθυμεί να έχει απευθείας εκπαιδευμένους Τούρκους μηχανικούς που θα χειρίζονται το λογισμικό.

Ωστόσο, η Τουρκία φαίνεται να ανέβαλε την αγορά λόγω πιέσεων των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε την Τουρκία πως σε περίπτωση που προχωρήσει στην αγορά των S – 400, θα θέσει σε κίνδυνο τη συμμετοχή τις στις κοινές ασκήσεις του ΝΑΤΟ, αλλά και την βιομηχανική συνεργασία με τις ΗΠΑ, που περιλαμβάνει και την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαΐου είχε κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ νομοσχέδιο που ζητούσε να μην υπάρξει πώληση των αεροσκαφών F-35, μέχρι η Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων να παρουσιάσει αναλυτική έκθεση για τη σχέση της Ουάσινγκτον με την Τουρκία. Οι συζητήσεις για την προμήθεια πολεμικού εξοπλισμού προς την Τουρκία έχουν παγώσει από τότε.  Η κίνηση αυτή λαμβάνεται ως απάντηση των ΗΠΑ στην αγορά ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία. Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει πως τα S-400 δεν πληρούν τις προδιαγραφές που έχει θέσει το ΝΑΤΟ για τα αμυντικά οπλικά συστήματα.

Σύμφωνα με το Πρακτορείο Sputnik, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβέτ Τσαβούσογλου, δήλωσε μετά τη συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, πως η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί απειλές. «Είπαμε στις ΗΠΑ πως δεν αντιδρούμε καλά στις απειλές. Για τα F – 35 έχουμε ήδη υπογράψει τη συμφωνία και η παραγγελία αναμένεται στις 21 Ιουνίου. Δεν υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις.