Με οριακή πλειοψηφία, τεσσερις έναντι τριών, το Δικαστήριο έκρινε ότι είναι αναρμόδιο να αποφανθεί  το ισχύον νομικό πλαίσιο της Ιρλανδίας στο θέμα των αμβλώσεων, καθώς στην προσφυγή δεν συμμετείχε κάποιο θύμα ή πιθανό θύμα εγκληματικής πράξης που να απορρέει από τον ισχύοντα νόμο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Guardian, στην απόφαση του τονίζει ότι ο ισχύων νόμος για την άμβλωση στην Βόρεια Ιρλανδία είναι ασύμβατος με το δικαίωμα στον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, όπως αυτό προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παράλληλα, τέσσερις δικαστές έκριναν ότι δεν μπορεί να απαγορεύεται η διακοπή κύησης όταν αυτή αποτέλεσμα βιασμού, αιμομιξίας ή γενετικών προβλημάτων στο έμβρυο. «Είναι σαφές ότι ο ισχύων νόμος πρέπει να υποστεί ριζοσπαστικές αλλαγές» τόνισε ο αντιπρόεδρος του Δικαστηρίου

Η νομοθεσία περί αβλώσεων στη Βόρεια Ιρλανδία είναι από τις πιο απαγορευτικές της Ευρώπης και ισχύει απαράλλακτη από το 1861. Μάλιστα, η παραβίαση της τιμωρείται ακόμα και με ισόβια κάθειρξη.

Μπορεί η απόφαση του Δικαστηρίου να μην έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και να μην καταργεί το νόμο για την απαγόρευση των αμβλώσεων, ωστόσο καλεί ουσιαστικά το πολιτικό σύστημα της χώρας σε δραστικές αλλαγές. «Είναι μια αρχή. Τουλάχιστον απορρίφθηκε ο μύθος ότι στη Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να διατηρηθεί ο παλιός νόμος», σχολίασε η επικεφαλής του Βορειοιρλανδικού τμήματος της βρετανικής Ένωσης Μαιών, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων που προσέφυγαν δικαστικά.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου 10 μέρες, στην Ιρλανδία διεξήχθη δημοψήφισμα για τη νομιμοποίηση ή όχι των αμβλώσεων. Το 66,4% των πολιτών ψήφισε «Ναι» καταργώντας έτσι τη σχετική συνταγματική τροπολογία, που τις απαγόρευε ποινικά. Μέχρι την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, η άμβλωση ήταν δυνατή μόνο σε περιπτώσεις που απειλούνταν η ζωή της γυναίκας.