Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε τις δικαστικές αρχές της χώρας να επισπεύσουν τη δίκη του Κούρδου πολιτικού αντιπάλου του, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος βρίσκεται έγκλειστος στις φυλακές της Αδριανούπολης, για περισσότερο από 21 μήνες. Ο Σ. Ντεμιρτάς, θα συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας ως αρχηγός του φιλοκουρδικού κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).  
 
Συγκεκριμένα, ο Τ. Ερντογάν δήλωσε ότι «αυτός ο άνδρας είναι τώρα προφυλακισμένος, έτσι δεν είναι; Μάλιστα, είναι φυλακισμένος. Για να πούμε την αλήθεια, πρέπει η δικαιοσύνη να εκδώσει την απόφασή της το ταχύτερο δυνατό. Το κόμμα του κάνει εκστρατεία γι΄ αυτόν. Είναι παραπάνω απ΄ό,τι του αξίζει», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο Σ. Ντερμιτάς συνελήφθη στις 4 Νοεμβρίου του 2016, αντιμετωπίζοντας δεκάδες δικαστικές διώξεις με τον κίνδυνο να καταδικαστεί σε φυλάκιση 142 χρόνων με κατηγορίες για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης, τρομοκρατική προπαγάνδα, αλλά και κατηγορίες για δεσμούς με το μαχητικό Κουρδικό κόμμα PKK. Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας είχε εγκρίνει την υποψηφιότητα του Σ. Ντεμιρτάς, ο οποίος διεξάγει την προεκλογική του εκστρατεία από τη φυλακή.
 
Μέσω του προσωπικoύ του λογαριασμού στο Twitter αντέδρασε ο ηγέτης του HDP, τονίζοντας ότι «απέναντι στη μικροπρέπεια σας, ο λαός θα δώσει στο όνομά μου την πιο περιφανή απάντηση στις κάλπες στις 24 Ιουνίου».
 
Σύμφωνα με το France24, το οποίο επικαλείται το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, πολιτικοί αντίπαλοι του Τ. Ερντογάν υποστηρίζουν ότι ο Σ. Ντεμιρτάς πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με σκοπό να μπορέσει να υλοποιήσει την προεκλογική του εκστρατεία για τις εκλογές.