Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Ναυτεμπορικής», το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο που αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη, προβλέπει μείωση του λογαριασμού των αντίμετρων κατά 660 εκατομμύρια. Στο Μεσοπρόθεσμο που είχε κατατεθεί τον Μάιο του 2017 στη Βουλή, προβλεπόταν πως ο λογαριασμός των αντίμετρων θα έφτανε τα 2,65 δισεκατομμύρια, ωστόσο σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό της κυβέρνησης το νούμερο αυτό θα πέσει στα 1,99 δισεκατομμύρια. Η διαφορά οφείλεται στα μέτρα κοινωνικής προστασίας, καθώς η δαπάνη περιορίζεται σε 1,19 δισ. ευρώ από 1,85 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να εξισορροπήσει την απώλεια αυτή το 2019 με τη μορφή φορολογικών ελαφρύνσεων που αναμένεται να αγγίξουν τα 700 εκατομμύρια, μέσω του πρωτογενούς πλεονάσματος. Για το 2019 η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα καταφέρει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,95% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, ο λογαριασμός των μέτρων για το 2019 ανέρχεται στα 3,02 δισεκατομμύρια  έναντι 2,631 δισεκατομμυρίων που ήταν ο αντίστοιχος προϋπολογισμός των μέτρων κατά την κατάρτιση του αρχικού Μεσοπρόθεσμου. Η διαφορά αυτή αναμένεται να καλυφθεί από τα 389 εκατομμύρια που θα προκύψουν από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς από τις συντάξεις.

Πλεονάσματα που στηρίζονται σε φόρους και περικοπή αφορολόγητου

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών στη Βουλή, προβλέπει πολύ μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα που ξεπερνούν τον μνημονιακό στόχο του 3,5% του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα,  το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 θα φτάσει στο 3,56% του ΑΕΠ, το 2019  στο 3,96% το 2020  στο 4,15% του ΑΕΠ, το 2021 στο 4,53% του ΑΕΠ και το 2022 θα φτάσει στο 5,19% του ΑΕΠ.

Όπως εκτιμά το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, που «υιοθετεί υπό προϋποθέσεις» το Μεσοπρόθεσμο «οι καλές επιδόσεις των τελευταίων ετών εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να διατηρηθούν, υπό προϋποθέσεις, και κατά τα επόμενα έτη» εξαιτίας του «μόνιμου χαρακτήρα» των μέτρων που ελήφθησαν τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, τονίζει ότι  «η αύξηση των εισπράξεων φόρων Φυσικών Προσώπων ειδικά από το 2020 και μετά προβλέπεται να στηριχθεί και στη θεσμοθετημένη μείωση του αφορολόγητου ορίου» και επισημαίνει ότι  ο στόχος για «συγκράτηση» των δαπανών «μπορεί να θεωρηθεί επιτεύξιμος». Σύμφωνα με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, οι αισιόδοξοι στόχοι της κυβέρνησης είναι άμεσα συνδεδεμένοι με το αν θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται οι μνημονιακές μεταρρυθμίσεις που έχουν επιβάλει οι δανειστές.

«Η επίτευξη των στόχων για το 2018, αλλά και για τα επόμενα έτη συναρτάται στενά με τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας, καθώς και με συνθήκες πολιτικής σταθερότητας και σχετικής οικονομικής ανάκαμψης σε ευρωπαϊκή κλίμακα, παρά τους κλυδωνισμούς που αναμένεται να προξενήσουν ο αντίκτυπος που θα έχουν στις κεφαλαιαγορές πολιτικές αναταράξεις σε Ιταλία και Ισπανία, οι γεωπολιτικές αναστατώσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, οι εξελίξεις των τιμών της Ενέργειας και οι κλιμακούμενες πολιτικές προστατευτισμού από τις ΗΠΑ».

Η έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου: