Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε πως η Ελλάδα είναι η τελευταία κρίση της Ευρώπης και είναι κοντά στο να αποτελέσει το πρώτο success story, με βασική προϋπόθεση βέβαια να συνεχίσει να εφαρμόζει μέτρα λιτότητας. «Η Ελλάδα είναι η τελευταία κρίση της Ευρώπης. Γι αυτό κι εμείς θα είμαστε πολύ χαρούμενοι να γίνει το πρώτο succes story μας. Χρειάστηκε πολύ δουλειά από εσάς, θα χρειαστεί ακόμα περισσότερη. Θα το συζητήσουμε αυτό».

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι αισθάνεται «σαν ένας σκακιστής που παίζει ταυτόχρονα σε δύο σκακιέρες», λόγω των χειρισμών του στην υπόθεση της ΠΓΔΜ και της διαχείρισης του τρίτου μνημονίου. Υποστήριξε ότι «τα τελευταία δυο, τρία χρόνια έχουμε επιτύχει σημαντική πρόοδο και έχουμε κάνει τεράστια προσπάθεια στο επίπεδο των μεταρρυθμίσεων, νομίζω η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει».

Επιμένει σε πολύ αυστηρό πλαίσιο εποπτείας

Ο Ρέγκλινγκ δήλωσε την Τρίτη ότι αν η Ελλάδα θέλει μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους από αυτή που θα της δώσουν οι δανειστές, θα πρέπει να της επιβληθεί μια αυστηρότερη και πιο ολοκληρωμένη εποπτεία μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου. Τόνισε ότι ο μόνος τρόπος για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών απέναντι στη χώρα είναι η συνεχής δέσμευση για μεταρρυθμίσεις και οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις, ενώ προειδοποίησε πως ίσως ακόμα και αυτό να μην είναι αρκετό.

Χαρακτήρισε «ασυνήθιστη περίπτωση» την Ελλάδα, καθώς ήταν η μόνη χώρα που χρειάστηκε τρία προγράμματα και όχι μόνο ένα. Συμπλήρωσε πως τα προβλήματα στην Ελλάδα ήταν μεγαλύτερα από ό,τι στις άλλες χώρες που επλήγησαν από την κρίση και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ήταν αργή και πρόσθεσε στην Ελλάδα χάθηκε πολύς χρόνος κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, όταν σημειώθηκε προσωρινή διακοπή της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας.