Σήμερα λίγο μετά τις 18:30 αναμένεται να διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αναμένει με κομμένη την ανάσα τη θέση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι οποίο έχουν εκφράσει την αντίθεση τους στη συμφωνία για το Σκοπιανό, ωστόσο έχουν τονίσει ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση, προκειμένου η χώρα να βγει από τα μνημόνια.

Τα ξίφη τους θα διαστραυρώσουν οι αρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης.
 

Υπέρ της πρότασης δυσπιστίας έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαρατάξη και Ποτάμι. Η Ένωση Κεντρώων έχει αποστείλει επιστολή στη ΝΔ και ζητά δέσμευση ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ θα ανατρέψει τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ», για να ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής ενώ το ΚΚΕ αποχώρησε από τη διαδικασία.
 
Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης των κοινοβουλευτικών εργασιών έως αργά το βράδυ του Σαββάτου, προκειμένου να λάβουν τον λόγο όσο το δυνατόν περισσότεροι βουλευτές.
 

Διαγραφή και ποινική δίωξη εις βάρος του Μπαρμπαρούση
 

Από το βήμα της Βουλής ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης της ΧΑ κάλεσε τον στρατό «να σεβαστεί τον όρκο του» και «να συλλάβει τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». 
 
Εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΧΑ τέθηκε ο Κ. Μπαρμπαρούσης, έπειτα από επιστολή του γραμματέα της παράταξης, Νίκου Μιχαλολιάκου, προς το προεδρείο της Βουλής. 
 
Μάλιστα ασκήθηκε εις βάρος του δίωξη για προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας, ενώ αναζητείται από τις αρχές.
 

Σύγκρουση Κοτζιά – Μπακογιάννη
 

Ο υπουργός Εξωτερικών ήταν κι αυτός ο οποίος συγκέντρωσε τα περισσότερα πυρά από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Έντονοι ήταν και οι διαξιφισμοί του με την βουλέυτρια της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.
 
«Παρακολουθώ τον υπουργό Εξωτερικών να περιφέρεται στα κανάλια και να απειλεί με δημοσιοποίηση απορρήτων εγγράφων. Σας προκαλώ, λοιπόν, τώρα να τα καταθέσετε όλα στα πρακτικά της Βουλής» ανέφερε, χαρακτηριστικά η Ντ. Μπακογιάννη. «Και μια και κάνετε τον κόπο, ας καταθέσετε και τους φακέλους των δικών σας συνομιλιών, κύριε υπουργέ. Εκτός κι αν έχετε κάτι να κρύψετε» συνέχισε.
Από την πλευρά του, ο Ν. Κοτζιάς ανταπάντησε, τονίζοντας τα εξής: «Αν μου μεταφέρθηκε σωστά, τις ύβρεις που χρησιμοποιεί συγκεκριμένο περιοδικό, το οποίο διασυνδέεται με την κ. Μπακογιάννη, που έχουν καταδικαστεί στο Πρωτοδικείο, στο Εφετείο τελεσίδικα και στον Άρειο Πάγο, με τον δικό της άκομψο, συνήθως τρόπο, την καλώ να ή να της πάρει πίσω, ή να κάνει άρση της ασυλίας της στο Κοινοβούλιο».
 
Ο υπουργός Εξωτερικών, μάλιστα, επανήλθε και επεσήμανε ότι όταν έγινε υπουργός, η κ. Μπακογιάννη αμφισβητούσε ότι είχε σπουδάσει. «Αυτές τις αθλιότητες λέει, αυτές τις προπαγάνδες λέει για να μειώσει τους ανθρώπους. Πρέπει να ντρέπεται» έσπευσε να προσθέσει.
 

«Απάντηση στο πολιτικό θράσος του Τσίπρα η πρόταση»
 

Δριμεία επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ευάγγελος Βενιζέλος τονίζοντας ότι η πρόταση δυσπιστίας έχει ως στόχο να ακυρώσει την επικοινωνιακή απάτη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
 
«Οι ΑΝΕΛ διαφωνούν με τη συμφωνία για το όνομα, αλλά στηρίζουν με πάθος την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό που τη διαπραγματεύτηκε, τη συνομολόγησε και θα την υπογράψει, δεσμεύοντας τη χώρα άμεσα και προκαταβολικά, πολύ πριν η συμφωνία έρθει στη Βουλή για κύρωση» ανέφερε, χαρακτηριστικά.
 
Κατά τον ίδιο, «η πρόταση δυσπιστίας είναι η απάντηση στον κομπασμό και τον τυχοδιωκτισμό, είναι απάντηση στην ακύρωση κάθε πολιτικής αρχής και αξίας μέσα από ένα αριστερο-δεξιό αμάλγαμα. Είναι απάντηση στο ασύλληπτο πολιτικό θράσος του κ. Τσίπρα».
 

«Εσχάτη προδοσία»
 

Οι δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κασαπίδη έδωσαν αφορμή για νέο κύκλο αντιπαραθέσεων στη συζήτηση.
 
Συγκεκριμένα, ο γαλάζιος βουλευτής έκανε λόγο για «εσχάτη προδοσία» και «μειοδότες», αναφερόμενος στα κυβερνητικά στελέχη που προώθησαν και ετοιμάζονται να στηρίξουν τη συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων.
 
«Οι εκφράσεις αυτές δεν μπορούν να ακούγονται αδιαμαρτύρητα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Τον καλώ να πάρει πίσω τα όσα είπε. Διαφορετικά η διαδικασία της συνεδρίασης φοβούμαι ότι είναι δύσκολο να συνεχιστεί» είπε αμέσως ο Νίκος Φίλης.
 
Ο προεδρεύων της συνεδρίασης Μ. Γεωργιάδης κάλεσε τον Γ. Κασαπίδη να ανακαλέσει, αλλά ο τελευταίος δεν το έπραξε, αλλά λαμβάνοντας αμέσως το λόγο ο εκ των αντιπροέδρων της ΝΔ Κ.Χατζηδάκης ευθέως και κατηγορηματικά αποδοκίμασε τον γαλάζιο βουλευτή. Αυτό, όμως, δεν κρίθηκε αρκετό από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και το κλίμα, όπως δείχνουν οι φραστικές αντιπαραθέσεις, παρέμεινε για ώρα εκρηκτικό.
 
«Αν ο λόγος του κ. Κασαπίδη είναι ότι οι παρόντες συνάδελφοί του, οι ορκισμένοι στο Σύνταγμα, πρέπει να προσαχθούν για εσχάτη προδοσία και ότι είναι προδότες, τον παρακαλώ πολύ είτε να ανακαλέσει είτε να πάμε σε άλλες καταστάσεις. Ας πάει να τα πει με τους Χρυσαυγίτες. Τον καταδιωκόμενο Μπαρμπαρούση τον διέγραψε ο Μιχαλολιάκος. Ας πάρει και η Νέα Δημοκρατία θέση» δήλωσε ο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.
 

Εκτός διαδικασίας το ΚΚΕ
 

Από μεριάς του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματος από τη συζήτηση.
 
«Το ΚΚΕ δεν θα δώσει άλλη νομιμοποίηση σ΄ αυτή τη διαδικασία, η Κ.Ο. δεν θα πάρει μέρος σε αυτή την παρωδία κοινοβουλευτικής διαδικασίας, αποχωρούμε αυτή τη στιγμή» ανέφερε.
 
Μάλιστα, απευθυνόμενος τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση, επεσήμανε πως «τη δυσπιστία του λαού την έχετε, την τελική μομφή θα σας την δώσει ο λαός με τους αγώνες του».

Αχτσιόγλου: Η συμφωνία βελτιώνει τη θέση της χώρας
 

«Η συμφωνία βελτιώνει τη θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα και σέβεται την εθνική γραμμή διότι μιλάει για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων και δεν τηρεί απλώς την εθνική γραμμή αλλά ανεβάζει τον πήχη προς όφελος των εθνικών συμφερόντων διότι θέτει το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης που έγινε δεκτή από τη γείτονα χώρα, και βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό» ανέφερε κατά την τοποθέτησή της η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
 
Επίσης η υπουργός σημείωσε ότι η συμφωνία μπορεί να χαράξει μια νέα σελίδα για τη συνεργασία και μπορεί να ανοίξει εμπορικούς δρόμους, ενώ δημιουργεί ταυτόχρονα νέο πεδίο δράσης για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
 
Απαντώντας στις δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ Μάκη Βορίδη ότι η συμφωνία με την υπογραφή της παράγει έννομα αποτελέσματα και δεσμεύει τη χώρα πριν από την κύρωση της στη Βουλή είπε ότι «κατανοώ την πολιτική σκοπιμότητα της επιχειρηματολογίας του κ. Βορίδη αλλά δεν μπορεί να ξεχνάμε βασικές αρχές του δικαίου, εκτός αν δεν το κάνει εσκεμμένα, οπότε θα πρέπει να ξεσκονίσει τις γνώσεις του στο διεθνές δίκαιο».
 
«Η σύμβαση της Βιέννης, που ορίζει το δίκαιο των διεθνών συνθηκών, ορίζει ότι διεθνής σύμβαση που προβλέπει διαδικασία κύρωσης καθίσταται διεθνώς δεσμευτική μόνο από την κύρωσή της σε διεθνές επίπεδο. Η σύμβαση μπορεί να περιέχει επιπλέον βήματα τα οποία πρέπει να εκπληρωθούν ώστε η διεθνής σύμβαση να τεθεί σε ισχύ και να παράγει έννομα αποτελέσματα. Μόνη η υπογραφή διεθνούς σύμβασης προ της κύρωσης της και της θέσης σε ισχύ, καθόλου δεν δεσμεύει τα μέρη ούτε δημιουργεί διεθνή ευθύνη σε περίπτωση μη τήρησης των όρων» πρόσθεσε η υπουργός.
 
«Η ίδια η συμφωνία προβλέπει τα βήματα που πρέπει να τηρηθούν προκειμένου αυτή να τεθεί σε ισχύ και να παράξει έννομα αποτελέσματα διεθνώς. Προβλέπει ότι πρέπει να κυρωθεί στο κοινοβούλιο της γείτονας χώρας, προβλέπει ότι πρέπει στη συνέχεια να γίνει συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα χώρα και μετά να έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο και στη συνέχεια να γνωστοποιηθεί η αλληλουχία αυτή των πράξεων στον θεματοφύλακα της συμφωνίας, τον ΓΓ του ΟΗΕ. Μόνο τότε λέει ξεκάθαρα η συμφωνία στο άρθρο 20, παράγει έννομα αποτελέσματα και δεσμεύει τη χώρα μας διεθνώς» κατέληξε.
 

Πυρά κατά της Μπακογιάννη
 

Σχολιάζοντας τις βολές της Ντόρας Μπακογιάννη κατά του υπουργού Ν. Κοτζιά, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης είπε πως πρόκειται για συκοφαντία από μέρους της Νέας Δημοκρατίας, η οποία είναι η τελευταία της απέλπιδα προσπάθεια πανικού.
 
«H συκοφαντία είναι η τελευταία απέλπιδα προσπάθεια πανικού- μέσω της τοποθέτησης της κ. Μπακογιάννη στη βουλή- να αποκρυφτεί ότι για δεύτερη φορά το “κύμα του  λαϊκισμού και της πατριδοκαπηλείας” κάλυψε όχι τη χώρα, αλλά τη ΝΔ», τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι «ταυτόχρονα δεν υπήρξε ούτε μία λέξη καταδίκης των απειλών που δέχτηκε ο κ. Κοτζιάς για τη ζωή του, απειλές που στοχεύουν την καρδιά του δημοκρατικού μας πολιτεύματος».
 
«Ο τυχοδιωκτισμός και ο καιροσκοπισμός  δεν θα κερδίσει δεύτερη φορά. Είναι χρέος μας να αντιμετωπίσουμε τη διχόνοια και τη δημαγωγία», ενώ σημείωσε ότι «με τοποθετήσεις βουλευτών της ΝΔ ποτίζεται το δέντρο του εθνικισμού και του λαϊκισμου και καρποί του είναι οι επιθέσεις ενάντια στη Δημοκρατία» τόνισε επίσης.
 

Κικίλιας κατά πάντων 
 

Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας λέγοντας πως «παριστάνετε τα “καλά παιδιά” ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία».
 
«Σε όλη τη διάρκεια της πολύχρονης διαμάχης μας με τους Σκοπιανούς, η χώρα μας πιέστηκε από τον διεθνή παράγοντα να παραχωρήσει στους βόρειους γείτονές μας ονόματα, σύμβολα, ταυτότητες και ιδιότητες που ανέκαθεν ήταν συνδεδεμένα με το ελληνικό Έθνος. Εσείς έχετε αποφασίσει να εξυπηρετήσετε τα συμφέροντα των Σκοπιανών και όσων έχουν κοινά συμφέροντα με αυτούς», τόνισε χαρακτηριστικά.
 
Απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ τους ρώτησε «πώς αποδέχεσθε τα περί μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας, όταν είχατε αγωνισθεί στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου για να μην υποχωρήσουμε ακριβώς σε αυτά;»
 
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε και κατά των βουλευτών των ΑΝΕΛ λέγοντάς τους να μετονομάσουν το κόμμα τους.  «Δεν έχετε καμιά σχέση ούτε με την ανεξαρτησία, ούτε με τον ελληνισμό. Είστε ανελλήνιστοι, που θα έλεγε και ο Καβάφης», είπε.
Κάνοντας αναφορά σε στίχο του Γιάννη Ρίτσου απευθύνθηκε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «Ετούτος δω ο λαός δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του».
 
«Και οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή», είπε κλείνοντας την ομιλία του ο Β. Κικίλιας.