Με εκτεταμένα «μαθήματα ιστορίας», ιστορικές αναφορές, καταθέσεις κρατικών εγγράφων και διαφωνίες ως προς την ερμηνεία τους ολοκληρώθηκε η συζήτηση και η ψηφοφορία της πρότασης μομφής στη Βουλή το βράδυ του Σαββάτου.
 
Σε σύνολο 280 βουλευτών και με το ΚΚΕ να έχει αποχωρήσει από την διαδικασία, την πρόταση δυσπιστίας καταψήφισαν 153 κυβερνητικοί βουλευτές, ενώ υπέρ ψήφισαν 127 βουλευτές, μαζί με τον Δημήτρη Καμμένο των ΑΝΕΛ, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Λίγα λεπτά αργότερα διεγράφη από την κοινοβουλευτική της ομάδα, με τον Π. Καμμένο να σχολιάζει στο twitter «ακριβοπληρωμένη η μεταγραφή… κουτσός ο παίχτης».
 
Την ικανοποίηση της κυβέρνησης, μέσω ανώνυμης διαρροής στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, εξέφρασε κυβερνητικός αξιωματούχος, που κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη για διασυρμό τόσο της παράταξής του, όσο και της πολιτικής του κληρονομιάς.
 
«Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της εθνικής αντιπροσωπείας. Η επιχείρηση υπονόμευσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας κατέρρευσε μαζί με την αξιοπιστία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης» αναφέρει το δημοσίευμα, και συνεχίζει.
 
«Ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε μέσα σε δύο ημέρες να διασύρει τόσο την παράταξή του στη διεθνή κοινή γνώμη όσο και την πολιτική του κληρονομιά στα μάτια των Ελλήνων πολιτών. Η εντεταλμένη από επιχειρηματικά συμφέροντα και προδιαγεγραμμένη αποχώρηση του Δημήτρη Καμμένου από την κυβερνητική πλειοψηφία, απλά επιβεβαιώνει ότι εξαντλήθηκαν και οι τελευταίες εφεδρείες της διαπλοκής» καταλήγει η κυβερνητική διαρροή.
 
Στην τελευταία ομιλία πριν την ψηφοφορία, ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της συμφωνίας υπογραμμίζοντας σημεία στα οποία εκείνη συμβαδίζει με εθνικές θέσεις προηγούμενων κυβερνήσεων, βάζοντας στο στόχαστρο τη Νέα Δημοκρατία.
 
Ο Α. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά σε αποφάσεις και δηλώσεις πρώην πρωθυπουργών, διεθνών οργανισμών και παραγόντων της πολυετούς διαπραγμάτευσης, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνησή του αναλαμβάνει την ιστορική ευθύνη να προχωρήσει μπροστά.
 
Επίσης, δεν παρέλειψε να βάλει στο κάδρο της αντιπαράθεσης τον Αντ. Σαμαρά και τα δικά του πεπραγμένα στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, κατηγορώντας μάλιστα τον Κ. Μητσοτάκη πως το κόμμα του «παίρνει γραμμή από τον πρώην πρωθυπουργό».
 
Παρακολουθήστε το βίντεο της ομιλίας του Α. Τσίπρα:
 

 
Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε κατά του Α. Τσίπρα για μία συμφωνία που «δημιουργεί τετελεσμένα» και θα είναι «χωρίς επιστροφή», ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί εξίσου σφόδρα στον Π. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, τονίζοντας πως «ψήφος κατά της πρότασης δυσπιστίας είναι ψήφος υπέρ της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ αύριο».
 
Καταλόγισε στον Π. Καμμένο ρεσιτάλ πολιτικής υποκρισίας και κυνισμού, ενώ δεν δίστασε να αφήσει αιχμές έως και για σύνδεση της οικονομίας με τις αποφάσεις για την ΠΓΔΜ.
 
Παρακολουθήστε τον ομιλία του Κ. Μητσοτάκη:
 

 
Αμέσως μετά τον Κ. Μητσοτάκης και πριν τον πρωθυπουργό, στο βήμα της Βουλής ανέβηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με πλήθος ιστορικών αναφορών και την κατάθεση εγγράφων που είχε προαναγγείλει από την Παρασκευή κατά τη διένεξή του με την Ντόρα Μπακογιάννη, που προετοίμασαν το κλίμα για την ομιλία του πρωθυπουργού λίγα λεπτά αργότερα.
 
Ο υπουργός Εξωτερικών επιτέθηκε και εκείνος στη Νέα Δημοκρατία για την αναντιστοιχία της σημερινής της θέσης στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, σε σύγκριση με τις πολιτικές που έχουν εφαρμόσει προηγούμενες δικές της κυβερνήσεις.
 
Χαρακτήρισε τη συμφωνία πατριωτική, κάνοντας ειδική αναφορά σε ειδικότερα ζητήματά της, όπως το όνομα και το erga omnes, την ιθαγένεια, τη γλώσσα και τα σχολικά βιβλία.
 
Παρακολουθήστε την ομιλία του Ν. Κοτζιά:
 
 

Στη δική του ομιλία, ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, εμφανίστηκε αμετακίνητος κατά της συμφωνίας, χωρίς ωστόσο να θέτει σε αμφισβήτηση την κυβερνητική συνοχή.
 
Ο υπουργός Άμυνας υποστήριξε πως η πρόταση μομφής δεν αναφέρεται στη συμφωνία αλλά στο να δημιουργηθεί πλήγμα στους ΑΝΕΛ, και κατ' επέκταση στην κυβέρνηση.
 
Τα βέλη του Π. Καμμένου κατευθύνθηκαν και στο πρόσωπο του Αντ. Σαμαρά, υποστηρίζοντας πως είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τη Νέα Δημοκρατία, ενώ επανέλαβε πως όποτε πάει στη Βουλή η συμφωνία για επικύρωση, το κόμμα του θα την καταψηφίσει.
 
Παρακολουθήστε την ομιλία του Π. Καμμένου: