Επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στην ΠΓΔΜ, κατά της συμφωνίας με την Ελλάδα για την ονομασία της χώρας . Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή επικυρώθηκε η συμφωνία ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον ομόλογο του Ζόραν Ζάεφ στις Πρέσπες.
 
Συγκεκριμένα, περίπου 3.000 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο της Βουλής της ΠΓΔΜ, ενώ επιχείρησαν να εισβάλουν μέσα στο κτήριο, πετώντας πέτρες και φωτοβολίδες κατά της αστυνομίας. Σύμφωνα με το πρακτορείο MIA, από τα επεισόδια συνελήφθησαν 11 άτομα, ενώ 7 διαδηλωτές τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις αρχές, οι οποίες έκαναν χρήση χημικών, όπως αναφέρει η Καθημερινή. Η Dailymail κάνει λόγο για 10 τραυματίες από τους οποίους οι 7 είναι αστυνομικοί.
 
«Κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας, μπροστά στο Κοινοβούλιο, ορισμένοι διαδηλωτές, χρησιμοποιώντας βία, επιχείρησαν να εισέλθουν στο Κοινοβούλιο. Προκειμένου να μην υπάρξει κλιμάκωση της κατάστασης, και σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, η αστυνομία προχώρησε σε χρήση χημικών. Επτά αστυνομικοί τραυματίστηκαν και 11 άτομα τέθηκαν υπό κράτηση. Το υπουργείο Εσωτερικών σέβεται το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία αλλά δεν θα επιτρέψει τη χρήση βίας και τη διατάραξη της δημόσιας τάξης» ανέφερε το υπουργείο σε σχετική ανακοίνωση.
 
Ο επικεφαλής του αντιπολιτευτικού κόμματος VMRO, Κρίστιαν Μικόσκι, τόνισε ότι «μιλώντας εκ καρδίας και με καθαρό μυαλό, ποτέ, με κανένα τίμημα, ακόμη και αν μου κοστίσει τη ζωή μου, δεν θα υποστηρίξω αυτή τη συνθηκολόγηση από τον Ζόραν Ζάεφ».


 

 

Επεισόδια και στις Πρέσπες για το ονοματολογικό 

Την ίδια ώρα, ένταση σημειώθηκε και κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στις Πρέσπες την ώρα που διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό των ΜΑΤ προκειμένου να φθάσουν στο χωριό Ψαράδες όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας – ΠΓΔΜ. Η αστυνομία απάντησε με χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης. Σύμφωνα με το News24/7, οι τραυματίες ανέρχονται στους 14, μέσα στους οποίους υπάρχουν και αστυνομικοί και διαδηλωτές.


Fake news και στις δύο διαδηλώσεις 

Σχετικά με τα επεισόδια στις Πρέσπες, εμφανίστηκαν αρκετά δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονταν σε μία φωτογραφία γυναίκας, η οποία κείτεται νεκρή. Το Makeleio.gr, δημοσίευσε τη εν λόγω φωτογραφία, αφού πρώτα την είχε επεξεργαστεί, τονίζοντας ότι υπήρχε νεκρός από τα επεισόδια στις Πρέσπες. «Η φωτογραφία που χρησιμοποίησε το pronews δεν έχει καμιά σχέση με τα επεισόδια στο Πισοδέρι. Μάλιστα «κόπηκε» για να μην καταλάβουν οι αναγνώστες ότι η φωτογραφία είναι μια άσχετη εικόνα από το εξωτερικό», αναφέρουν τα ellinikahoaxes.

 
Η διακίνηση fake news αποτέλεσε στοιχείο και των διαδηλώσεων στην ΠΓΔΜ. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Tribune.gr, ακροδεξιοί διέδιδαν την είδηση ότι υπήρχε φωτογραφία χτυπημένης γυναίκας από την αστυνομία της ΠΓΔΜ.