Το πλήρωμα του πλοίου της ΜΚΟ διέσωσε περίπου 300 μετανάστες και πρόσφυγες, που είχαν επιβιβαστεί σε φουσκωτή λέμβο και βρίσκονταν στα ανοικτά τον λιβυκών ακτών.
 
«Αυτό που ελπίζουμε είναι οι λιβυκές δυνάμεις να φερθούν με επαγγελματισμό και να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο» υπογραμμίζει η ΜΚΟ.
 
Ωστόσο η Ιταλία εμφανίστηκε πλήρως αρνητική στο ενδεχόμενο να δεχτεί τους πρόσφυγες. Συγκεκριμένα, ο Ιταλός υπουργός Υποδομών, Ντανίλο Τονινέλι, δήλωσε ότι η ΜΚΟ προχώρησε στη συγκεκριμένη διάσωση χωρίς να διαθέτει την αναγκαία τεχνική υποδομή. Ο Τονινέλι ζήτησε από την ιταλική ακτοφυλακή να ξεκινήσει έρευνα για την όλη επιχείρηση.
 
«Θελήσατε να πιέσετε την κατάσταση και να μην ακούσετε την ιταλική και την λιβυκή ακτοφυλακή; Ωραία, αυτό το φορτίο ανθρώπινων υπάρξεων θα το πάτε στην Ολλανδία, λοιπόν, θα κάνετε ένα λίγο μεγαλύτερο κύκλο» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook o Ιταλός ΥΠΕΞ, ο οποίος έχει κάνει και στο παρελθόν ξεκάθαρο ότι δε θα δεχτεί το συγκεκριμένο πλοίο.
 
Πρόσφατα η Ιταλία είχε αρνηθεί την είσοδο του πλοίου Aquarius στα λιμάνια της, το οποίο μετέφερε 629 πρόσφυγες. «Δε θα κάνουμε την Ιταλία έναν τεράστιο προσφυγικό καταυλισμό» είχε αναφέρει για την περίπτωση ο Μ. Σαλβίνι, με την Ισπανία να ανοίγει τελικά τα λιμάνια της στους καταστρεγμένους πρόσφυγες.
Μάλιστα ο Μ. Σαλβίνι, εν όψει της έκτακτης Συνόδου της Κυριακής για το προσφυγικό, δήλωσε αυστηρά ότι δε θα δεχτεί σχέδιο υποδοχής προσφύγων.
 
«Εάν είναι να πάμε στις Βρυξέλλες και να έχουμε τη συμφωνία ήδη γραμμένη από τη Γαλλία και τη Γερμανία, και να μας στείλουν κι άλλους μετανάστες, τότε δεν θα πάμε και θα γλιτώσουμε και τα έξοδα του ταξιδιού» είπε συγκεκριμένα.
 
«Η Ιταλία πλέον δεν είναι “δεδομένη” και οι Ιταλοί δεν είναι για πούλημα. Είμαστε η δεύτερη χώρα σε εισφορές στην Ευρώπη, η δεύτερη σε αριθμό μεταναστών και θέλουμε να ακουστούμε. Δεν είναι δυνατόν να μας υπαγορεύουν τα γαλλικά και τα γερμανικά σχέδια, τη στιγμή που η Ιταλία πληρώνει» πρόσθεσε.