Για σχέδιο νέας αποστασίας κάνουν λόγο κύκλοι στο Μέγαρο Μαξίμου, στρέφοντας το δάχτυλο προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα κύκλοι του Μαξίμου αναφέρουν ότι συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη απεργάζονται σχέδιο νέας αποστασίας προσθέτοντας μάλιστα ότι τα συμφέροντα αυτά λειτουργούν για λογαριασμό του προέδρου της ΝΔ.
 
«Η έξοδος από τα μνημόνια, το τέλος της λιτότητας, η ελάφρυνση του χρέους αφαιρεί κάθε επιχείρημα από τον κο Μητσοτάκη που βιάζεται εξάλλου να προλάβει τις εξελίξεις στα ανοιχτά θέματά του με τη δικαιοσύνη», οι κύκλοι προσθέτοντας «είμαστε βέβαιοι ότι δε θα τα καταφέρουν. Ο Ελληνικός λαός έχει ήδη καταλάβει το σχεδιασμό τους και θα τιμωρήσει τους αποστάτες».
 
Οι αναφορές των κύκλων του Μαξίμου καταλήγουν με αιχμές προς τον πρώην βουλευτή των ΑΝΕΛ, Γ. Λαζαρίδη, αναφέροντας «ο κος Λαζαρίδης καλείται να αποδείξει, με την απόφασή του να παραδώσει την έδρα του, αν αποτελεί ή όχι μέρος του παραπάνω σχεδιασμού».
 

Σχέδιο αποσταθεροποίησης καταγγέλλει ο Κοντονής
 

Μιλώντας στο ρ/σ «Στο Κόκκινο» ο Στ. Κοντονής επισήμανε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης και το κόμμα του εκπονούν σχέδιο με σκοπό να πέσει η κυβέρνηση. 
Παράλληλα, προανήγγειλε ακόμη ότι «η Δικαιοσύνη θα επιληφθεί και θα βγει η κουκούλα» από όσους απειλούν βουλευτές με μηνύματα και άλλων ειδών τραμπουκισμούς εναντίον τους, αναφερόμενος στις απειλές που κατήγγειλε ο Γ. Λαζαρίδης.
 
Ο υπουργός σχολίασε και τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ σε συνέντευξη του, όπου ανέφερε ότι η κυβέρνηση «βαφτίζει» ακροδεξιό όποιον διαφωνεί με τη συμφωνία απαντώντας ότι «εμείς δεν λέμε ότι όποιος διαφωνεί και διαμαρτύρεται ότι είναι φασίστας. Κόσμια και στο πλαίσιο των πολιτικών διαγκωνισμών όποιος επιθυμεί μπορεί να διαμαρτύρεται» τονίζει ότι «οι βιαιότητες και οι τραμπουκισμοί με μπροστινούς τους νεοναζί, αυτό είναι το οποίο καταγγέλλει η κυβέρνηση».
 
«Και αυτό δεν προκύπτει αυθόρμητα. Εδώ έχουμε σχέδιο. Μέρα με τη μέρα αποδεικνύεται ότι είναι σχέδιο, διότι δέχονται απειλές, τραμπουκισμούς, τηλεφωνήματα κατά πρώτο και κύριο λόγο οι βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων! Γιατί δέχονται αυτοί οι άνθρωποι επιθέσεις; Όταν μάλιστα το κόμμα τους έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ψηφίζει τη συμφωνία και μάλιστα με εντολή τήρησης της κομματικής πειθαρχίας» αναφέρει ο υπουργός.
 
«Διότι αυτό που ενδιαφέρει σήμερα τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος κάνει ότι δεν καταλαβαίνει, είναι ότι υπάρχει σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης, το οποίο προφανές είναι ότι έχει εκπονηθεί από τη ΝΔ, με σκοπό να πέσει η κυβέρνηση. Γι αυτό πιέζονται οι βουλευτές των ΑΝΕΛΛ. Δεν τους ενδιαφέρει το Μακεδονικό. Δεν τους ενδιαφέρει αν κυρωθεί η συμφωνία ή όχι. Τους ενδιαφέρει διακαώς να μη φτάσουμε στην 21η Αυγούστου, που είναι η ημερομηνία-ορόσημο για το τέλος των μνημονιακών πολιτικών, δηλαδή των πολιτικών που εφάρμοσαν αυτοί που έριξαν στα βράχια τη χώρα εξαιτίας των πολιτικών που ακολούθησαν τα τελευταία 30 χρόνια. Αυτό είναι το μεγάλο θέμα. Και το χειρότερο γι αυτούς είναι ότι τη χώρα τη βγάζει από τα μνημόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ και θα πάρει τα πρώτα θετικά μέτρα για όσους είχαν υποστεί τη μεγαλύτερη αδικία» προσθέτει.
 

«Σε θαυμαστές του Χίτλερ η κοινωνία γυρίζει την πλάτη»
 

Ο υπουργός καταγγέλλει επίσης ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπάθησε να εμποδίσει την κυβέρνηση να φτάσει στην 21η Ιουνίου και στη συμφωνία του Eurogroup όμως «δεν τους πέρασε και τώρα εκτρέπονται σε εξωθεσμικές και αντιθεσμικές κινήσεις. Αν δεν ήμουν σίγουρος 100% γι αυτό που σας λέω δε θα το έλεγα. Διότι βλέπουμε να συμβαίνει κάτι που δε δικαιολογείται.
Δεν δικαιολογείται αυτού του είδους η επίθεση με αχαρακτήριστα και πρωτόγνωρα για την εποχή της μεταπολίτευσης πράγματα, πιέσεις, απειλές, εξυβρίσεις, βία κατά των βουλευτών των ΑΝΕΛ που έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία».
 
Ανέφερε τέλος ότι μπορεί οι πολίτες να έχουν ενστάσεις και παράπονα, «αλλά σε τέτοιου τύπου εκδηλώσεις με θαυμαστές του Χίτλερ και ακροδεξιούς η κοινωνία γυρίζει την πλάτη», προσθέτοντας αυτό «το είδαμε και στο περιβόητο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη που ήταν αποψιλωμένο και οι συμμετέχοντες καταγέλαστοι» σχετικά με τις διαμαρτυρίες κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.
 
«Αυτές οι απειλές και οι τραμπουκισμοί κατά βουλευτών και ειδικά κατά των βουλευτών των ΑΝΕΛ δεν θα μείνουν αναπάντητες. Η Δικαιοσύνη -και το λέω αυτό με την ιδιότητά μου ως υπουργός Δικαιοσύνης- θα επιληφθεί και θα βγει η κουκούλα από όσους στέλνουν μηνύματα, παίρνουν κινητά και απειλούν» καταλήγει ο υπουργός.
 

Τζανακόπουλος: Παραμένει σταθερή η κυβέρνηση
 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος άφησε αιχμές κατά της ανεξαρτητοποίησης του Γ. Λαζαρίδη σπεύδοντας παράλληλα να επιβεβαιώσει για τη σταθερότητα της κυβέρνησης.
 
Μιλώντας «Στο Κόκκινο» ο Δ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία, όχι μόνο δεν απειλείται, αλλά είναι απολύτως σταθερή».
«Συνεχίζουμε με απόλυτη ασφάλεια στον δρόμο της οριστικής και αμετάκλητης εξόδου από το μνημόνιο» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μας ανησυχεί».
 
«Μου κάνει πραγματικά εντύπωση η ώρα κατά την οποία έρχεται αυτή η ανεξαρτητοποίηση, όταν η χώρα έχει κάνει ένα τεράστιο βήμα με την έξοδο από την μνημονιακή επιτροπεία, λίγες μέρες μετά από μια κρισιμότατη και ιστορική απόφαση του Eurogroup.
 
»Επομένως νομίζω ότι χρειάζονται περισσότερες εξηγήσεις από την πλευρά του κ. Λαζαρίδη από όσες δίνει με την επιστολή της ανεξαρτητοποίησης του» υπογράμμισε ο Δ. Τζανακόπουλος.
 

Απάντηση Καμμένου με Μαρινάκη
 

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος εξαπέλυσε βολές κατά του υπόδικου επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη με αφορμή την παραίτηση του βουλευτή.
 
Ο πρόεδρος του συγκυβερνώντος κόμματος μετά την παραίτηση του Γ. Λαζαρίδη ανήρτησε στον λογαριασμό του στο twitter το βίντεο από την πρόσφατη εκδήλωση επιχείρησης του υπόδικου επιχειρηματία, Βαγγέλη Μαρινάκη, κατά την οποία πήρε το μικρόφωνο από τον Αντώνη Ρέμο για να δηλώσει πως «η χούντα πέφτει, είναι θέμα μηνών. Δεν έχουμε κανένα θέμα».

 

«Σε πανικό οι ένοικοι του Μαξίμου»
 

Απαντώντας στις κυβερνητικές τοποθετήσεις, η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για «πανικό των ενοίκων του Μαξίμου», οι οποίοι, όπως σημειώνει, συνειδητοποιούν ότι η κυβέρνηση καταρρέει.
 
«Και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις… το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη», καταλήγει η ανακοίνωση της Πειραιώς.

Τσίπρας: Die hard η κυβέρνηση
 

Από μεριάς του ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε σίγουρος για την κυβερνητική συνοχή λέγοντας από το Λονδίνο, όπου βρέθηκε για να πραγματοποιήσει συνάντηση με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, «είμαστε, όπως η ταινία «too hard to die», πολύ σκληροί για να πεθάνουμε».
 
Μετά τη συνάντηση με την Τ. Μέι ο Α. Τσίπρας τόνισε στους δημοσιογράφους πως δεν ανησυχεί καθόλου για την κυβερνητική συνοχή. «Πιστεύω ότι η κυβέρνηση, παρά τα ανόητα σχέδια που επιχειρούν κάποιοι, θα έχει συνέχεια, πόσο μάλλον όταν είναι σε όλους σαφές ότι έχει περάσει 40 κύματα και έχει επιβιώσει», σχολιάζοντας με αυτόν τον τρόπο την αποχώρηση του Γ. Λαζαρίδη.