Ο πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, τόνισε ότι δεν θα παραδώσει την αντιπροεδρία της Βουλής, μετά τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, επειδή ψήφισε υπέρ στην πρόταση δυσπιστίας που κατάθεσε η ΝΔ, αντιδρώντας στη συμφωνίας Ελλάδας – ΠΓΔΜ για το όνομα της γείτονος χώρας.
 
Ο Δ. Καμμένος υποστήριξε ότι ψήφισε σύμφωνα με τη συνείδηση του επικαλούμενος την επιλογή που του δίνει το Σύνταγμα, ενώ σημείωσε ότι πριν την ψηφοφορία δεν είχε τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας.
 
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να περιμένουν να πάω με το κοπάδι» και απέρριψε τα σενάρια περί αποστασίας του καθώς, όπως ανέφερε, δεν θα μπορούσε να αποστατήσει από τη συνείδηση του.
 
Απέναντι σε αυτό το γεγονός, ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Θεόδωρος Τοσουνίδης, τόνισε ότι «ο Δημήτρης Καμμένος έκανε ένα ακόμη βήμα στον ηθικό του κατήφορο. Προσπαθώντας να “δικαιολογήσει” τη συνειδητή αποστασία στηρίζοντας την πρόταση δυσπιστίας του Κυριάκου και της Νέας Δημοκρατίας, άρχισε να στοχοποιεί πρόσωπα των ΑΝΕΛ για να τα εκφοβίσει»
 
«Δεν σε φοβάμαι αποστάτη. Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στη Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη. Δεν θα μπορούσα ποτέ να παραδώσω, ούτε στο ελάχιστο, τίποτα από την Ελλάδα και τη Μακεδονία. Ψεύδεσαι, συκοφαντείς και απειλείς χωρίς συνείδηση σαν ένας νέος «εφιάλτης». Χωρίς ίχνος ντροπής παραμένεις στη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής, καταπατώντας τον Κανονισμό και τσαλαπατώντας την ίδια σου τη δέσμευση ότι θα παραιτηθείς. Σε παραδίδω στην κρίση των συμπατριωτών μου» κατέληξε ο Τοσουνίδης.
 
Υπενθυμίζεται ότι για σχέδιο νέας αποστασίας έκαναν λόγο κύκλοι στο Μέγαρο Μαξίμου, στρέφοντας το δάχτυλο προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κύκλοι του Μαξίμου ανέφεραν ότι συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη απεργάζονται σχέδιο νέας αποστασίας προσθέτοντας μάλιστα ότι τα συμφέροντα αυτά λειτουργούν για λογαριασμό του προέδρου της ΝΔ.
 
Οι αναφορές των κύκλων του Μαξίμου καταλήγουν με αιχμές προς τον Γ. Λαζαρίδη, αναφέροντας «ο κος Λαζαρίδης καλείται να αποδείξει, με την απόφασή του να παραδώσει την έδρα του, αν αποτελεί ή όχι μέρος του παραπάνω σχεδιασμού».
 
Τέλος, στις καταγγελίες για σχέδιο αποστασίας που κινούνται από Πειραιά και Θεσσαλονίκη, αλλά και στην πρόσφατη ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, αναφέρθηκαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.