Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ (CDU) κατέληξαν σε συμφωνία με τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) του Ζεεχόφερ για την πολιτική που θα ακολουθήσει η Γερμανία σχετικά με τις προσφυγικές και τις μεταναστευτικές ροές. Μπροστά στις απειλές του Ζεεχόφερ για απόσυρση από την κυβέρνηση, που θα άφηνε μετέωρο τον κυβερνητικό συνασπισμό, η Μέρκελ υποχώρησε στις απαιτήσεις του για  την άμεση επαναπροώθηση των ανθρώπων οι οποίοι φτάνουν στα γερμανικά σύνορα από άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία είχαν αιτηθεί άσυλο που είχε απορριφθεί, ή την επαναπροώθηση όσων  δεν έχουν στην κατοχή τους έγκυρα έγγραφα. 

«Πιστεύω ότι έπειτα από σκληρή πάλη και δύσκολες μέρες βρήκαμε έναν καλό συμβιβασμό. Θα εγκαταστήσουμε στη Γερμανία κέντρα τράνζιτ. Έτσι διατηρείται ακριβώς το πνεύμα της εταιρικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα για την αποκατάσταση της τάξης στη δευτερογενή μετανάστευση», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος μετά τη συμφωνία που επετεύχθη το βράδυ της Τρίτης.

Από την πλευρά του, ο Ζεεχόφερ υποστήριξε ότι βρέθηκε μια «πολύ βιώσιμη λύση» και ανακοίνωσε ότι μετά από αυτή την εξέλιξη αποσύρει την παραίτηση του από την ηγεσία του κόμματος και τη θέση του υπουργού Εσωτερικών. Στα κλειστά κέντα ασύλου θα εξετάζονται με ταχείες διαδικασίες οι αιτήσεις ασύλου και, σε περίπτωση απόρριψης, θα γίνονται άμεσα οι επαναπροωθήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή ο Ζεεχόφερ είχε υποβάλει την παραίτηση του, αφήνοντας ένα μικρό παράθυρο για τις διαπραγματεύσεις της Δευτέρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν  τη συνάντηση του με τη Μέρκελ, είχε δηλώσει πως η καγκελάριος οφείλει τη θέση της στη στήριξη του. «Δεν θα αφήσω να με απολύσει μια Καγκελάριος η οποία είναι Καγκελάριος μόνο χάρη σε μένα. Βρίσκομαι σε μια κατάσταση η οποία είναι για μένα αδιανόητη. Το άτομο το οποίο βοήθησα να ανέβει στη σέλα, με πετάει τώρα έξω. Μπορώ να μείνω σε μια θέση, αν η βασική γραμμή δεν είναι σωστή;», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά το βράδυ της Δευτέρας.

Αιχμές από SPD

Ο  πρόεδρος της κομματικής νεολαίας του SPD Κίνερτ, που είχε προχωρήσει σε καμπάνια κατά της ένταξης του κόμματος στον κυβερνητικό συνασπισμό, εξέφρασε την αντίθεση του για τη συμφωνία σχετικά με την πιο σκληρή γραμμή κατά προσφύγων και μεταναστών, υποστηρίζοντας πως οι Σοσιαλδημοκράτες  έχουν  «ταχθεί ξεκάθαρα κατά κλειστών κέντρων».

Το 2015 οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν απορρίψει κατηγορηματικά την προωθούμενη πρόταση δημιουργίας «κέντρων τράνζιτ». Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες έχουν ζητήσει να προβλέπονται συνοπτικές διαδικασίες διάρκειας όχι μεγαλύτερης της μιας εβδομάδας για πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί ήδη σε άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ.

Ετοιμάζεται για σκληρότερα μέτρα η Αυστρία

Μετά τη συμφωνία για δημιουργία κλειστών κέντρων στα σύνορα Γερμανίας – Αυστρίας, η ακροδεξιά κυβέρνηση του Κουρτς ξεκαθάρισε ότι θα λάβει ακόμα πιο αυστηρά μέτρα προστασίας των συνόρων της από ροές προσφύγων και μεταναστών.

Σε ανακοίνωση της, η Βιέννη υπογράμμισε ότι αν η συμφωνία περάσει από τη γερμανική Βουλή, «θα αναγκαστούμε να λάβουμε μέτρα για να αποφύγουμε τις επιπτώσεις που θα έχει για την Αυστρία και τον λαό της». Παράλληλα, δηλώνουν έτοιμοι να λάβουν μέτρα «για να προστατεύσουμε τα κυρίως σύνορα μας» με την Ιταλία και τη Σλοβενία.