Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Πρίλεπ, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι δεν έχουν αποφασιστεί ακόμα οι λεπτομέρειες για το δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών για την ονομασία της γειτονικής χώρας. «Δεν ξέρουμε ακόμα ποιο θα είναι το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα», ανέφερε ο Ζάεφ και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει διαβούλευση με πολιτικούς παράγοντες της χώρας για να αποφασιστεί αν το δημοψήφισμα θα έχει συμβουλευτικό ή δεσμευτικό χαρακτήρα.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρος ο τρόπος που θα τεθεί το ερώτημα, αλλά και το αν θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, ο Ζάεφ υποστήριξε ότι «όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το αποτέλεσμα θα είναι υποχρεωτικό, το οποίο σημαίνει ότι η βούληση των πολιτών θα πρέπει να γίνει σεβαστή».

Οι τελικές αποφάσεις για το δημοψήφισμα αναμένεται να υπάρξουν μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Ιουλίου. «Περιμένουμε να ολοκληρωθούν κάποιες διεργασίες μέχρι τις 11-12 Ιουλίου, όταν και περιμένουμε πρόσκληση για να συμμετάσχουμε στο ΝΑΤΟ. Αμέσως μετά θα ανοίξουμε τη συζήτηση και θα καθορίσουμε τους όρους και το ερώτημα του δημοψηφίσματος».

Όπως προβλέπεται στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ η περίοδος πριν από τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος μπορεί να διαρκέσει από 60 έως 90 μέρες. Οι πλέον πιθανές ημερομηνίες είναι η 23η ή η 30ή Σεπτεμβρίου, αν και υπάρχει το ενδεχόμενο προκήρυξης αμέσως μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, κάτι που θα επέτρεπε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και στις 16 Σεπτεμβρίου.

Η κυβέρνηση Ζάεφ προσπαθεί να επισπεύσει τις διαδικασίες, ενώ έχει τονίσει επανειλημμένα στους πολίτες της χώρας  ότι η έγκριση της συμφωνίας θα ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό τη χώρα, καθώς θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Η παραπομπή της επανεξέτασης της κατάστασης στην ΠΓΔΜ και στην Αλβανία για τον Ιούνιο του 2019, δείχνει να παγώνει το momentum, ωστόσο η κυβέρνηση αλλά και ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν τονίσει πως όλα θα πάρουν τον δρόμο τους αν η απόφαση περάσει από τη Βουλή της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας.