Τον Τζέρεμι Χαντ διόρισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, ως τον νέο υπουργό Εξωτερικών της χώρας, έπειτα από την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον. Ο 51χρονος Χαντ έχει υπηρετήσει στο υπουργείο Υγείας για περισσότερα από πεντέμισι χρόνια, ενώ σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, αποτελεί στενό σύμμαχο και συνεργάτη της Βρετανίδας πρωθυπουργού.
 
Ο Χαντ δήλωσε σχετικά με την αποχώρηση από το υπουργείο Υγείας ότι είναι μια «τεράστια αλλαγή», και πρόσθεσε πως «γνωρίζω ότι κάποιοι από το προσωπικό δεν με θεωρούσαν τον πιο εύκολο υπουργό Υγείας». Επιπλέον, ο Χαντ αν και στην αρχή δεν υποστήριζε το Brexit, άλλεξε γνώμη για το ζήτημα λόγω της «αλαζονείας» που παρατήρησε στην συμπεριφορά της ΕΕ στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
 
Σε δηλώσεις του έχει υποστηρίξει ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να στηρίξουν την κυβέρνηση, και ότι είναι ανάρμοστο να δηλώνουν ότι πρόκειται να εγκαταλείψουν τη Βρετανία, σε περίπτωση που χώρα αποχωρήσει από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση χωρίς συμφωνία.
 
Από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter τόνισε ότι «τεράστια τιμή να διορίζομαι υπουργός Εξωτερικών αυτή την κρίσιμη στιγμή στην Ιστορία της χώρας μας. Έχει έρθει η ώρα να στηρίξουμε τη πρωθυπουργό μας για να πολύ καλή συμφωνία για το Brexit, τώρα ή ποτέ».
 
Υπενθυμίζεται ότι οι Τζόνσον και Ντέιβιντ Ντέιβις, υπουργός Εξόδου της χώρας από την ΕΕ, ήταν αντίθετοι στο σχεδιασμό του Brexit που πρότεινε η Μέι, παραιτήθηκαν τη Δευτέρα με διαφορά λίγων ωρών, βυθίζοντας σε χάος την κυβέρνηση.
 
Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, απευθυνόμενος στη βρετανίδα πρωθυπουργό στο κοινοβούλιο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της πρέπει να τερματιστεί αν είναι ανίκανη να κυβερνήσει, ενώ στη συνέχεια κατηγόρησε τη βρετανίδα πρωθυπουργό ότι είναι ανίκανη να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση μια συμφωνία για Brexit με δεδομένες τις σοβαρές διαστάσεις απόψεων ανάμεσα στους υπουργούς της για τα σχέδια της.
 
Ο Τζόνσον ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταλήξει αποικία της ΕΕ. «Οδεύουμε πραγματικά προς ένα καθεστώς αποικίας. Και πολλοί θα δυσκολεύουν να δουν τα οικονομικά ή πολιτικά πλεονεκτήματα αυτής της συγκεκριμένης διευθέτησης» έγραψε στην επιστολή παραίτησης του. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι «ανέβαλε κρίσιμες αποφάσεις, όπως την προετοιμασία της για ένα Brexit χωρίς την επίτευξη συμφωνίας» και ότι «φαίνεται πως έχει βγει από το τραπέζι (των διαπραγματεύσεων) η δυνατότητα της Βρετανίας να αποκλίνει από τους ευρωπαϊκούς κανόνες».
 

Υπουργικό συμβούλιο συγκαλεί η Μέι


Την ίδια ώρα, η Μέι συγκάλεσε για την Τρίτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ σε συνάντηση με τους βουλευτές του Συντηρητικού της κόμματος, προειδοποίησε ότι τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ενέχουν τον κίνδυνο να ανέλθει στην εξουσία ο σοσιαλιστής ηγέτης της αντιπολίτευσης Κόρμπιν. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στη συνάντηση της Τρίτης δεν αναμένεται να τεθεί το ζήτημα της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στη Μέι, ωστόσο κύκλοι των Συντηρητικών υποστηρίζουν ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός πρέπει να αποχωρήσει.