Στη γερμανική εφημερίδα FAZ, μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αναφορικά με το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών οι οποίοι βρίσκονται σε φυλακές στην Τουρκία περίπου 4 μήνες.
 
«Είναι πρωτοφανές. Οι δύο στρατιώτες περιμένουν ήδη περισσότερο από τέσσερις μήνες να γίνει δίκη. Είναι δήθεν ύποπτοι για κατασκοπεία. Είναι ρεαλιστικό να ταξιδεύουν κατάσκοποι με στολή; Αυτά είναι ανοησίες! Όσα είδαν εκεί, δέκα μέτρα πέρα από τα σύνορα, θα μπορούσε κανείς να τα έχει δει και από την ελληνική πλευρά με κιάλια» σχολίασε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, και πρόσθεσε πως «με την αξιοπρέπεια και την ελευθερία των ανθρώπων δεν παίζει κανείς πολιτικά παιχνίδια. Είναι απαράδεκτο».
 
Υπενθυμίζεται ότι παρευρισκόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε την Τρίτη ότι «αποτελεί πληγή για όλο το ΝΑΤΟ το πρωτοφανές γεγονός ότι δύο στρατιώτες ΝΑΤΟικής χώρας βρίσκονται υπό κράτηση από άλλη ΝΑΤΟική χώρα για πάνω από τέσσερις μήνες επειδή πέρασαν εκ παραδρομής, κατά λίγα μέτρα στο έδαφός της και μάλιστα χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες».
 
Στη συνέχεια χαρακτήρισε για μία ακόμη φορά το γεγονός ως «απαράδεκτο» και σημείωσε πως «πιστεύω ότι η ελευθερία και η ανθρώπινη ζωή δεν έχουν την ίδια σημασία στην Τουρκία με την Ελλάδα. Μου θυμίζει συχνά αυτό την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου η ανθρώπινη ζωή και η ελευθερία έχουν επίσης διαφορετική αξία από ό,τι σε μας. Εμείς ποτέ δεν θα συλλαμβάναμε δύο Τούρκους ούτε θα τους φυλακίζαμε χωρίς δίκη για μήνες».
 

«Ισορροπία ανάμεσα σε αυτούς που δέχονται πρόσφυγες και σε αυτούς που χτίζουν τείχη»

 
Αναφορικά με τη συμφωνία τουλάχιστον σε προφορικό επίπεδο ότι η Ελλάδα θα δεχθεί πίσω πρόσφυγες οι οποίοι έχουν εντοπιστεί στα σύνορα της Γερμανίας, ο Κοτζιάς υποστήριξε ότι «μαζί με τη Γερμανία αναζητούμε μια ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό ζήτημα. Το πρόβλημα σήμερα είναι ότι πολλοί έχουν την τάση να ξαναγυρίζουν σε εθνικές θέσεις και να σκέπτονται πολύ λίγο ευρωπαϊκά. Ζούμε σε μια αντίφαση: Ορισμένοι θέλουν να δώσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους τη δυνατότητα να βρουν το μέλλον τους σε μια ευρωπαϊκή χώρα». Ωστόσο, ο Κοτζιάς αναφέρθηκε και σε χώρες που θέλουν να «χτίσουν τείχη» και κατέληξε ότι πρέπει να βρεθεί μία ισορροπία ανάμεσα σε αυτούς τους δύο πόλους.
 
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου «γιατί δεν υπάρχουν στα ελληνικά νησιά επιτροπές για να επιταχυνθεί η διαδικασία ασύλου;», ο ΥΠΕΞ θεώρησε ότι θα μπορούσε να είναι μία καλή ιδέα για να υλοποιηθεί στα μεγάλα νησιά, αν και δήλωσε ότι δεν είναι ο αρμόδιος υπουργός για το θέμα αυτό. «Θα έπρεπε μόνο να υπάρξει συγχρηματοδότηση από την Ευρώπη και δυστυχώς δεν έχουμε αρκετή στήριξη από την Ευρώπη» σημείωσε.
 
Πυρά εξαπέλυσε κατά της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι «όταν βιώνουμε εντάσεις σε σχέση με την Τουρκία, ξαφνικά έρχονται στα νησιά εκατοντάδες πρόσφυγες. Όταν δεν υπάρχουν εντάσεις, δεν έρχονται σχεδόν καθόλου. Κι αναρωτιέμαι πάντα, αν είναι τυχαίο ή πρόκειται για πολιτική;».
 

Πυρά Κοτζιά κατά χωρών που πυροδότησαν τις προσφυγικές ροές

 
«Χώρες που βομβάρδισαν τη Λιβύη ή τη Συρία δεν αναλαμβάνουν το κόστος των προσφυγικών ροών, που δημιουργούνται εξαιτίας των βομβαρδισμών. Εκείνο που λέω εγώ είναι ότι ο πόλεμος εκεί στη Συρία πρέπει να τελειώσει. Η Γερμανία και η Ελλάδα δεν έλαβαν μέρος σε αυτούς τους πολέμους, ανήκουν όμως στις χώρες που αναγκάζονται να υποφέρουν περισσότερο από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Σ’ αυτή τη βάση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προσπαθούν να βρουν κοινές λύσεις», συμπλήρωσε.
 
Για την αντιμεταναστευτική πολιτική πολλών κρατών – μελών της ΕΕ, σχολίασε πως «ένα μέρος των κρατών της ΕΕ δεν είναι πρόθυμο να συμμετάσχει σε ευρωπαϊκές λύσεις του μεταναστευτικού ζητήματος. Κατανοώ αυτή τη στάση, αν και δεν τη βρίσκω σωστή. Πρέπει να προσπαθεί κανείς να κατανοεί τις αντιδράσεις αυτών των χωρών. Ποιοι φόβοι αρθρώνονται εκεί; Πρόκειται για χώρες, που επανέκτησαν την εθνική αυτονομία τους μόλις πριν από 30 χρόνια και λιγότερο. Έπειτα, εκχώρησαν οικειοθελώς μέρος αυτής της πρόσφατα ανακτημένης κυριαρχίας τους στην ΕΕ, και τώρα βλέπουν να πλήττεται εξ αυτού και η σύνθεση του πληθυσμού τους».
 
Σχετικά με την Ιταλία, ο Κοτζιάς τόνισε πως «τους Ιταλούς μπορώ εν μέρει να τους καταλάβω. Δέχτηκαν πολλούς ανθρώπους από τη βόρεια Αφρική τα προηγούμενα χρόνια. Κι αυτή δεν είναι μόνο η συνέπεια των πολέμων, αλλά και της φτώχειας και της κλιματικής αλλαγής».
 

«Να δεχθούν το Πακιστάν και το Αφγανιστάν πίσω τους πολίτες τους»

 
Στα σενάρια επικείμενης αύξησης του δυναμικού της Frontex, απάντησε ότι «μπορεί να είναι χρήσιμο να έχουμε εδώ περισσότερη Frontex, αλλά αυτό δεν θα αλλάξει κάτι στην ιδιορρυθμία της γεωγραφίας. Η απόσταση ανάμεσα σε ορισμένα ελληνικά νησιά και την Τουρκία, είναι σε μερικά σημεία μόνο 1200 ή 800 μέτρα».
 
Τέλος, για τις προσφυγικές ροές από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, κατέληξε πως «οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών δεν κάνουν τίποτα, για να απαλύνουν τη μοίρα αυτών των ανθρώπων και να σταματήσουν αυτές τις μετακινήσεις. Κράτη σαν το Αφγανιστάν και το Πακιστάν λαμβάνουν πολλά δισ. ευρώ για στήριξη από την ΕΕ. Γι’ αυτό επιμένω όχι μόνο να απαλύνουν αυτές οι χώρες τη μοίρα των προσφύγων που βρίσκονται στα σύνορά τους, αλλά να πάρουν πίσω και τους πολίτες τους από μας. Το Πακιστάν όμως δεν το κάνει, αντίθετα με την Αίγυπτο, για παράδειγμα. Αν τα κράτη υποστηρίζονται με κονδύλια δισεκατομμυρίων, αυτό θα πρέπει να συνδέεται στο μέλλον με όρους. Δεν μπορούν απλά να παίρνουν χρήματα από την Ευρώπη, χωρίς να συνεργάζονται σ’ αυτά τα ζητήματα».