Την έκδοση στην Τουρκία των εννέα συλληφθέντων τουρκικής και κουρδικής καταγωγής, οι οποίοι φέρονται να στόχευαν σε τρομοκρατικό χτύπημα κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα το Δεκέμβριο του 2017, πρότεινε η Ντόρα Μπακογιάννη, ξεκαθαρίζοντας ότι η πρόταση της δεν κινείται «στη λογική του ανατολίτικου παζαριού».
 
Σε συνέντευξη της στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», σχολίασε τη στάση της κυβέρνησης αναφορικά με την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών οι οποίοι βρίσκονται φυλακισμένοι στην Τουρκία, τονίζοντας ότι είναι «προκλητική» η στάση του Ερντογαν και ότι «δεν θα δεχόμουν ποτέ τον συμψηφισμό των δύο υποθέσεων (Έλληνες στρατιωτικοί – 8 Τούρκοι αξιωματικοί)». Στη συνέχεια, σημείωσε ότι «όταν μία χώρα έχει στο έδαφός της ανθρώπους που, κατά δήλωση της δικής μας χώρας, ήθελαν να δολοφονήσουν τον Τούρκο πρόεδρο, έπρεπε να τους είχες στείλει πίσω».
 
Τόνισε  ότι ορθά ο κ Τσίπρας δεν δέχθηκε τον συμψηφισμό των υποθέσεων των δυο Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους Αξιωματικούς, παρότι η πλευρά Ερντογάν επιμένει ότι το ελικόπτερό τους ήταν εκείνο που επιτέθηκε εναντίον του ιδίου και της οικογενείας του.
 
Η Ντόρα Μπακογιάννη είπε επίσης ότι ο Πάνος Καμμένος έχει διαβεί τον Ρουβίκωνα της γελοιότητας και υπερασπίστηκε την απόφασή της να παραστεί στην ορκωμοσία του Ερντογάν, λέγοντας πρέπει να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι με την Τουρκία.
 
Υπενθυμίζεται ότι και για τους εννιά συλληφθέντες που φέρονται να συμμετείχαν στην οργάνωση DHKP-C (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο), είχε σχηματιστεί δικογραφία με κατηγορίες για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις προμήθειας κατοχής εκρηκτικών υλών και βομβών, τρομοκρατικές πράξεις παράνομης κατοχής πιστολιών, πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών, πλαστογραφία, αντίσταση κατά της αρχής και παράνομη κατοχή κροτίδων και καπνογόνων.
 
Σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης τους, είχα δηλώσει ότι δεν έχουν καμία σχέση με τις κατηγορίες και πως είναι αγωνιστές που μάχονται ενάντια σε ένα φασιστικό καθεστώς. «Πιστεύουν ότι η σύλληψή τους είναι ένα δωράκι ή αλλιώς μια ένδειξη καλής θέλησης της κυβέρνησης ενόψει της άφιξης Ερντογάν στη χώρα», δήλωσε η συνήγορος και πρόσθεσε πως «είναι αγωνιστές που μάχονται ενάντια σε ένα φασιστικό καθεστώς, ενάντια σε χιλιάδες διώξεις. Αρνούνται κατηγορηματικά ότι έχουν σχέση με τρομοκρατία».
 
Επιπλέον, οι κατηγορούμενοι είχαν καταγγείλει «βαρύτατο και βάναυσο τραυματισμό» τόσο στη ΓΑΔΑ όσο και έξω από τον εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης, ενώ άλλη συνήγορος τους είχε δηλώσει πως «ήταν δεμένοι πισθάγκωνα και δέχτηκαν επίθεση από 25 άνδρες της Αντιτρομοκρατικής, επειδή διεκδίκησαν να τους δέσουν τα χέρια μπροστά για να μπορέσουν να πιουν νερό. Και επειδή φώναξαν συνθήματα για την αξιοπρέπειά τους, τους έκαναν κανονική επίθεση». Η ίδια μίλησε για τραυματισμό από τις αρχές πολλών κατηγορουμένων, ενώ ένας εξ αυτών μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για ράμματα. Όλοι οι κατηγορούμενοι βρίσκονται στη φυλακή.
 
Λίγες ώρες πριν, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ερντογάν συζήτησαν στα πλαίσια Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, σχετικά με τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς, και συμφώνησαν πως είναι αναγκαία η αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο.
 

«Βάζει στη ζυγαριά ανθρώπινες ζωές» απαντάει ο ΣΥΡΙΖΑ


«Η κ. Μπακογιάννη βάζει στη ζυγαριά ανθρώπινες ζωές» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τη συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη, προσθέτοντας: «Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, οι οκτώ πραξικοπηματίες δεν πρέπει να απελαθούν γιατί δεν θα έχουν δίκαιη δίκη. Οι εννέα Τούρκοι συλληφθέντες πρέπει να απελαθούν γιατί για αυτούς θα υπάρχει δίκαιη δίκη, αποφάσισε η κ. Μπακογιάννη προεξοφλώντας αποφάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών».

«Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί η κ. Μπακογιάννη ζητά πράγματα που ούτε η Τουρκία δεν έχει θέσει. Έξαλλου η δήλωση της έρχεται λίγες μέρες μετά την επίσκεψη της στην Τουρκία» επισήμανε ο ΣΥΡΙΖΑ.