Επί της αρχής εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) η «τελευταία εκταμίευση των δανείων, ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα», ανακοίνωσε το συμβούλιο του Μηχανισμού.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εν λόγω εκταμίευση «υπόκειται στην ολοκλήρωση εθνικής διαδικασίας. Όταν ολοκληρωθεί η εθνική διαδικασία, θα ακολουθήσει αμέσως η εκταμίευση, πριν από τη λήξη του προγράμματος του ESM», στις 20 Αυγούστου.
 
Υπενθυμίζεται ότι λόγω της αναβολής της επιβολής ενός μέτρου 28 εκατομμυρίων ευρώ, της αύξησης του ΦΠΑ σε πέντε νησιά, αναβλήθηκε η ολοκλήρωση του τέταρτης αξιολόγησης και η καταβολή της τελευταίας δόσης, ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα. «Βέτο» άσκησε η Γερμανία, επειδή η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στο πάγωμα της αύξησης μέχρι το τέλους του έτους. «Η Ελλάδα διαβεβαίωσε ότι θα βρει ισοδύναμα» αποκάλυψε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Πρόταση Καμμένου για ισοδύναμα


«Αναδιοργάνωση μονάδων με μεταφορά δυνάμεων στην παραμεθόριο και συρρίκνωση στρατοπέδων ανενεργών με περικοπή για το 2018 παλιών εξοπλιστικών προγραμμάτων μπορούν να εξασφαλίσουν το κονδύλι για μείωση του ΦΠΑ στά νησιά. Τα νησιά μας είναι η Άμυνα της Πατρίδας», δήλωσε μέσω του προσωπικού του λογαρισμού στο Twitter, ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος.