Μιλώντας στο RT America στην εκπομπή του δημοσιογράφου Λάτι Κινγκ, ο Ρώσος υπουργός εξήγησε πως οι χώρες της Δύσης σχεδιάζουν την πολιτική τους απέναντι στη Ρωσία βάσει του «πολύ πιθανού» και του «δεν υπάρχει άλλη εύλογη εξήγηση», αλλά χωρίς αποδείξεις.
 
Ο ίδιος κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι την αντίληψη αυτή την έχουν υιοθετήσει όλες οι χώρες η μία μετά την άλλη, παίρνοντας ως αφορμή την υπόθεση Σκριπάλ. Σύμφωνα με τον Σ. Λαβρόφ, αυτό έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας, με την απέλαση των Ρώσων διπλωματών.
 
«Είναι ακριβώς η ίδια προσέγγιση, όπως βλέπουμε στις σχέσεις μας με το Ηνωμένο Βασίλειο, που μας κατηγόρησε πριν από δέκα χρόνια ότι δηλητηριάσαμε έναν από τους πρώην αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών που κατοικούσαν στο Λονδίνο, τον Λιτβινένκο. Η δίκη που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι την ευθύνη έφερε η Ρωσία, ήταν επίσης μυστική. Τώρα, η διερεύνηση της δηλητηρίασης στο Σάλσμπερι γίνεται επίσης χωρίς να παρέχεται διαφανής πληροφόρηση στο κοινό, χωρίς να δοθεί κανένα στοιχείο σε εμάς, συμπεριλαμβανομένου της πρόσβασης σε έναν Ρώσο πολίτη και ούτω καθεξής. Τώρα αυτή η λογική του “πολύ πιθανού” γίνεται μεταδοτική» σημείωσε ο Ρώσος υπουργός.
 
«Ο ισχυρισμός ότι δεν υπάρχει άλλη εύλογη εξήγηση γίνεται  κανόνας στον οποίο οι δυτικοί φίλοι μας προσπαθούν να στηρίξουν την πολιτική τους έναντι της Ρωσίας. Το τελευταίο περιστατικό στην Ελλάδα ακολουθεί το ίδιο πνεύμα, του “πολύ πιθανό” και δεν μας δίνεται καμιά απόδειξη» πρόσθεσε.
 
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα προχώρησε σε απελάσεις δυο Ρώσων διπλωματών για παράνομες ενέργειές τους αναφορικά με το Σκοπιανό. Οι διπλωμάτες φαίνεται να είχαν προβεί σε ενέργειες που συνιστούν παρέμβαση σε εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, με τις κατηγορίες που απευθύνει η Αθήνα προς τους διπλωμάτες να είναι απόπειρες αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, καθώς και χρηματισμό κρατικών λειτουργών.
 

FT: Εμπλοκή στην Αλεξανδρούπολη


Σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Financial Times, αναφέρει ότι ένα απο τα περιστατικά εκτυλίσθηκε στην Αλεξανδρούπολη.

Οι δύο Ρώσοι διπλωμάτες ήταν γνωστοί στην πόλη στην οποία μάλιστα διαμένει και μια μικρή κοινότητα Ρώσων που έχουν ελληνικές διασυνδέσεις.

«Οι Ρώσοι ήθελαν να διαλύσουν τις διαπραγματεύσεις και γι' αυτό αναβάθμισαν τη συνηθισμένη ανάμειξή τους στη Μακεδονία και τη Θράκη» ανέφερε Έλληνας διπλωμάτης στην FT.