Ο Αμερικανός Πρόεδρος χαρακτήρισε την Ευρωπαϊκή Ένωση έναν από τους μεγαλύτερους «εχθρούς» του λίγες ώρες μόνο πριν τη συνάντηση του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο μιας τηλεοπτική συνέντευξης, ρωτήθηκε ποιον θεωρεί τον μεγαλύτερο εχθρό του παγκοσμίως αυτή τη στιγμή με την απάντηση σου να ξεκινά δείχνοντας την ΕΕ.
 
«Βασικά πιστεύω ότι έχουμε πολλούς εχθρούς» είπε ο Ντ. Τραμπ μιλώντας στο CNS News. «Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας εχθρός, δεδομένου τι μας κάνουν στο εμπόριο. Τώρα δε θα σου ερχόταν στο μυαλό η ΕΕ (σ.σ. ως εχθρός) αλλά είναι εχθρός» συμπλήρωσε.
 
Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος συμπλήρωσε και δύο ακόμη χώρες στη λίστα του λέγοντας πως μετά την ΕΕ , έρχονται η Κίνα και η Ρωσία. «Η ΕΕ είναι πολύ δύσκολη. Σέβομαι τους ηγέτες των χωρών αυτών. Αλλά – με μια εμπορική έννοια, μας έχουν πάρει ως δεδομένους» πρόσθεσε.
 

Μέι: Ο Τραμπ μου είπε να μηνύσω την ΕΕ

 
Την Κυριακή η Τερέζα Μέι αποκάλυψε πως σε συνάντηση που είχε με τον Ντ. Τραμπ στη Βρετανία, στο πλαίσιο επίσκεψής του στη χώρα, πως ο Αμερικανός Πρόεδρος της είχε προτείνει να μηνύσει την ΕΕ και όχι να διαπραγματευτεί μαζί της.
 
«Μου είπε ότι πρέπει να μηνύσω την ΕΕ: ‘’Μήνυσε την ΕΕ, μην πας σε διαπραγματεύσεις. Μήνυσέ τους’’» αποκάλυψε η Μέι.
 
Την Παρασκευή ο Ντ. Τραμπ είπε πως έδωσε «μια πρόταση στη Μέι, όχι τόσο συμβουλή» για το πώς να χειριστεί τις ομιλίες για το Brexit. «Νομίζω ότι το βρήκε ίσως πάρα πολύ βάναυσο, και αυτό είναι εντάξει. Της έδωσα μια πρόταση, όχι συμβουλή. Θα μπορούσα να καταλάβω πλήρως γιατί σκέφτηκε ότι ήταν λίγο δύσκολο.
 

Αντιδράσεις από τον Τουσκ
 

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του ηγέτη των ΗΠΑ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι καλύτεροι φίλοι και το να πει κανείς πως είναι εχθροί είναι «ψεύτικες ειδήσεις».
 
«Η Αμερική και η ΕΕ είναι οι καλύτεροι φίλοι. Όποιος λέει ότι είμαστε εχθροί διαδίδει fake news [ψεύτικες ειδήσεις]», έγραψε στο Twitter ο Τουσκ, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας.

«Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία δεν υπήρξαν ποτέ χειρότερες, εξαιτίας πολλών ετών αμερικανικής ηλιθιότητας και βλακείας, και τώρα λόγω του «στημένου κυνηγιού μαγισσών», αναφέρει με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, λίγες ώρες πριν την συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.