Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, που επικαλείται τον αμφιλεγόμενο ιστότοπο «BuzzFeed News», ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, υποστήριξε κατά την επιστροφή του από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ότι η κυβέρνησή του έλαβε πολλαπλές αναφορές σχετικά με Έλληνες επιχειρηματίες που «διάκεινται ευνοϊκά προς τις ρωσικές θέσεις» και κατέβαλαν σε πολίτες της ΠΓΔΜ ποσά από 13.000 δολάρια έως 21.000 δολάρια για να «διαπράξουν βίαιες ενέργειες», στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Η ίδια πηγή επισημαίνει πως ο Ζάεφ απέφυγε να μιλήσει ανοικτά για το ποιοι επιχειρηματίες είναι αυτοί που χρηματίζουν πολίτες για να δημιουργήσουν επεισόδια βίας, λέγοντας πως υπάρχουν έρευνες σε εξέλιξη. Δήλωσε ότι η αστυνομία ενημερώθηκε για τις πληρωμές, θέτοντας υπό κράτηση άτομα που συμμετείχαν στις βίαιες διαδηλώσεις έξω από το Κοινοβούλιο τον Ιούνιο.

Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας έκανε λόγο για ρωσικό δάκτυλο, τονίζοντας πως η Μόσχα προσπαθεί να αποτρέψει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο  ΝΑΤΟ. «Οι Ρώσοι αντιπρόσωποι που ήταν εδώ, καθώς και άλλοι από τη Μόσχα, δεν κρύβουν ότι είναι κατά της ένταξής μας στο ΝΑΤΟ. Ένα μέρος αυτών συνδέονται με μέσα ενημέρωσης, ένα μέρος ενθαρρύνει τους νέους να διαμαρτυρηθούν μπροστά από το κοινοβούλιο, να επιτεθούν σε αστυνομικούς. Είναι προφανέστατο». Παράλληλα, ανέφερε ότι «λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποκλείσουμε ανάρμοστες δραστηριότητες που θα σημειωθούν εδώ».

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών η Ελλάδα προχώρησε στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών, που κατηγορήθηκαν για απόπειρες αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, καθώς και χρηματισμό κρατικών λειτουργών. Συγκεκριμένα, κατηγορήθηκαν πως έχουν αποπειραθεί να επηρεάσουν δήμους, μητροπολίτες και να αποκτήσουν επιρροή στο Άγιο Όρος, μέσω της παροχής υλικών και χρηματικών κινήτρων. Η προσπάθεια χρηματισμού κρατικών λειτουργών φαίνεται να έχει αποτύχει.

Υπόκλιση σε ΗΠΑ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ζάεφ δήλωσε ότι σε ιδιωτικές συζητήσεις ζήτησε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «να βοηθήσει τη χώρα μας να διεξαγάγει ένα επιτυχές δημοψήφισμα, τους πολίτες μας να έχουν το δημοκρατικό δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν αυτή την ευκαιρία για να αποφασίσουν για το μέλλον προς το οποίο θα κινηθούμε».

Έπλεξε το εγκώμιο των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν τεράστιο παράδειγμα για τη χώρα του καθώς είναι το μεγάλο υπόδειγμα του κράτους δικαίου. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι το μεγάλο υπόδειγμα δημοκρατικών θεσμών, του κράτους δικαίου, της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης. Αυτό είναι το σημαντικό. Είναι τεράστιο και καλό παράδειγμα για εμάς».

Η προσπάθεια της Ρωσίας να κόψει τους δεσμούς ΠΓΔΜ – Δύσης

Σύμφωνα με δημοσίευμα του protagon.gr, που επικαλείται πληροφορίες της «Καθημερινής», το 2017 περιήλθε στην κατοχή του OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project), της ερευνητικής δημοσιογραφικής ένωσης για το Οργανωμένο Έγκλημα και τη Διαφθορά που δραστηριοποιείται κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς και των συνεργαζομένων μέσων ενημέρωσης NOVA TV από την ΠΓΔΜ και KRIK από την Σερβία, έγγραφο στο οποίο περιγράφεται ο τρόπος που Ρώσοι κατάσκοποι και διπλωμάτες φέρεται να έχουν συμμετάσχει σε επιχειρήσεις διάδοσης προπαγάνδας και πρόκλησης διαμαχών στη ΠΓΔΜ ως μέρος μιας προσπάθειας να σταματήσουν την ένταξη βαλκανικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με ενημερωτικό έγγραφο που προετοιμάστηκε εντός του 2017 από τον Βλαντίμιρ Ατανασόφσκι, διευθυντή της υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας και Αντικατασκοπίας (UBK) της ΠΓΔΜ, η χώρα «υφίσταται ισχυρή ανατρεπτική προπαγάνδα και δραστηριότητες πληροφοριών που πραγματοποιούνται μέσω της πρεσβείας της Ρωσίας». Η έναρξη των ρωσικών επιχειρήσεων για τις οποίες κάνει λόγο ο Ατανασόφσκι τοποθετείται το 2008, τη χρονιά που η Ελλάδα άσκησε το γνωστό βέτο στη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου.

Ανάμεσα σε άλλα, το έγγραφο αναφέρει πως στόχος των Ρώσων είναι να κόψουν τους δεσμούς της ΠΓΔΜ με τη Δύση. «Χρησιμοποιώντας μέσα και μεθόδους της λεγόμενης “ήπιας δύναμης ”, ως μέρος της στρατηγικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα Βαλκάνια, ο στόχος είναι να απομονωθεί η χώρα [ΠΓΔΜ] από την επιρροή της “Δύσης”. Επιπλέον, η ρωσική εξωτερική πολιτική βρίσκεται σε στενή συσχέτιση με μια ενεργειακή στρατηγική, στόχος της οποίας είναι ο έλεγχος των ενεργειακών πόρων μέσω των σχέσεών της με τις βαλκανικές χώρες».