Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Βουλή της Ουγγαρίας επικύρωσε την Παρασκευή νομοσχέδιο που επιβάλλει φορολογία 25% σε ΜΚΟ σε περίπτωση που προχωρούν  σε «προπαγανδιστική δράση που προωθεί θετικά τη μετανάστευση», μια μέρα αφού η Κομισιόν εκκίνησε διαδικασίες παραβίασης κατά της χώρας λόγω των νόμων για τη μετανάστευση, επισημαίνοντας πως δεν συνάδουν με τα νομικά πρότυπα της ΕΕ.

Τον Ιούνιο είχε ψηφιστεί από την ουγγρική Βουλή o νόμος που ποινικοποιεί τους πολίτες και τις ΜΚΟ  οι οποίοι προσφέρουν άσυλο σε μετανάστες, που δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα για να εισέλθουν στη χώρα. Ο νόμος με τίτλο «σταματήστε τον Σόρος» προβλέπει ποινή φυλάκισης ενός έτους σε όσους αλληλέγγυους προσπαθούν να φυγαδεύσουν ανθρώπους στην Ουγγαρία.

Ο νόμος , που ψηφίστηκε με 160 ψήφους υπέρ και 18 κατά, προβλέπει ποινή φυλάκισης ενός έτους για όσους βοηθήσουν κατατρεγμένους ανθρώπους να εισέλθουν στην Ουγγαρία. Είχε προηγηθεί αναθεώρηση του Συντάγματος που ορίζει ότι κανένας θεσμός δεν επιτρέπεται να πλήξει «τη σύνθεση του πληθυσμού» της Ουγγαρίας, με σκοπό να καταστήσει αντισυνταγματική την επιβολή ποσοστώσεων για την υποδοχή μεταναστών από χώρες της ΕΕ.

Έχει διαχωρίσει τη θέση της από τον ΟΗΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιάρτο, ανακοίνωσε προ ημερών ότι η χώρα του θα απέχει από τις συζητήσεις του (ΟΗΕ) για μία παγκόσμια συμφωνία στο μεταναστευτικό, επισημαίνοντας ότι θα απέχει και από την ψήφιση της συμφωνίας.

Ο Σιγιάρτο είχε δηλώσει ότι «η συμφωνία αποτελεί απειλή για τον κόσμο και στρέφεται κατά της ασφάλειας της Ουγγαρίας». Ο ίδιος τόνισε ότι η χώρα του δεν θα έχει εκπροσώπηση στη συνάντηση που αναμένεται ότι θα γίνει στο Μαρόκο στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, για την επικύρωση της συμφωνίας.