Δεν έχει τέλος το αμερικανοϊρανικό μέτωπο με νέες εκατέρωθεν απειλές μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών. Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον επιβεβαίωσε χθες ότι οι απειλές του Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι μόνο λόγια και πως στα σχέδια του Αμερικανού προέδρου είναι το Ιράν να πληρώσει όσο καμία άλλη χώρα. «Δεν εντυπωσιαζόμαστε», απάντησε η Τεχεράνη.
 
«Μίλησα με τον πρόεδρο τις τελευταίες ημέρες και μου είπε ότι εάν το Ιράν κάνει οτιδήποτε αρνητικό, θα πληρώσει τίμημα που λίγες χώρες έχουν πληρώσει», σχολίασε ο Μπόλτον.
 
Την Κυριακή ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί είχε τονίσει ότι «οι ΗΠΑ δεν πρέπει να παίζουν με την ουρά του λιονταριού», με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ να απαντά αναλόγως.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Τραμπ είχε ανακοινώσει στις 8 Μαΐου ότι αποσύρει τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα του 2015 και ότι τίθενται ξανά σε ισχύ οι αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν. Η συμφωνία αυτή επέτρεψε στο Ιράν να βγει από την απομόνωσή του από τη διεθνή κοινότητα χάρη στην άρση ενός μέρους των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης με αντάλλαγμα τον δραστικό περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος και τη δέσμευσή της να μην επιδιώξει ποτέ την απόκτηση πυρηνικού όπλου.

 
Ωστόσο, η εκ νέου επικείμενη επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων, η ισχύς των οποίων είχε ανασταλεί βάσει της συμφωνίας της Βιέννης, θα γίνει σταδιακά από τον Αύγουστο. Για τον λόγο αυτό, το Ιράν προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ απάντησε και αυτός μέσω Twitter – και στα κεφαλαία επίσης, κατά το πρότυπο του Τραμπ – ότι η Τεχεράνη δεν εντυπωσιάζεται από τέτοιες δηλώσεις. «Προσέξτε!», απειλεί εκ νέου ο Ζαρίφ για να εξηγήσει ότι το Ιράν είναι συνηθισμένο σε τέτοιου είδους απειλές.