Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εxpress», ο Ορμπάν δήλωσε πως εκπροσωπεί την «χριστιανική δημοκρατία», που είναι σε θέση να δώσει τέλος στην πολυπολιτισμικότητα των τελευταίων δεκαετιών στις ευρωεκλογές του 2019. Επισήμανε ότι η «χριστιανική δημοκρατία» είναι αντιμεταναστευτική, αντι-πολιπολιτισμική και «αγωνίζεται πάντα υπέρ της χριστιανικής οικογένειας».

Άσκησε και πάλι κριτική στην ηγεσία της ΕΕ, δηλώνοντας ότι στη Δύση «επικρατεί φιλελευθερισμός και όχι δημοκρατία». Χαρακτήρισε «σύμβολο αποτυχίας» την Ένωση, προσθέτοντας ότι οι ηγέτες της είναι «αναποτελεσματικοί και ανίκανοι να υπερασπιστούν την Ευρώπη».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ορμπάν έχει ανοίξει μέτωπο με την ΕΕ, η οποία έχει εκκινήσει διαδικασίες παραβίασης κατά της Ουγγαρίας  λόγω των νόμων για τη μετανάστευση, επισημαίνοντας πως δεν συνάδουν με τα νομικά πρότυπα της ΕΕ.

Τον Ιούνιο είχε ψηφιστεί από την ουγγρική Βουλή o νόμος που ποινικοποιεί τους πολίτες και τις ΜΚΟ  οι οποίοι προσφέρουν άσυλο σε μετανάστες, που δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα για να εισέλθουν στη χώρα. Ο νόμος με τίτλο «σταματήστε τον Σόρος» προβλέπει ποινή φυλάκισης ενός έτους σε όσους αλληλέγγυους προσπαθούν να φυγαδεύσουν ανθρώπους στην Ουγγαρία. Προ ημερών η ουγγρική Βουλή πέρασε νόμο, σύμφωνα με τον οποίο θα επιβάλλεται φορολογία 25% σε όσες ΜΚΟ θα προχωρούν σε «προπαγανδιστική δράση που προωθεί θετικά τη μετανάστευση».