Μετά την προ ημερών απελευθέρωση της, η 17χρονη Παλαιστίνια μίλησε στον Guardian για την εμπειρία της στη φυλακή, τονίζοντας ότι θέλει να γίνει δικηγόρος ώστε να αναδείξει στα δικαστήρια τις παραβιάσεις εις βάρος των Παλαιστινίων.

«Με τη βοήθεια του Θεού θα καταφέρω να σπουδάσω νομική. Θα παρουσιάσω τις παραβιάσεις που γίνονται εναντίον των Παλαιστίνιων στα δικαστήρια», δήλωσε η Ταμίμι . Πέρασε οκτώ μήνες στη φυλακή διότι είχε χειροδικήσει εναντίον δύο Ισραηλινών στρατιωτών, επεισόδιο που καταγράφηκε σε βίντεο και έκανε τη 17χρονη σε ηρωίδα για τους Παλαιστίνιους.

Η νεαρή ακτιβίστρια συνελήφθη στις 19 Δεκεμβρίου 2017 σε ηλικία 16 ετών λίγες ημέρες αφού το βίντεο που τη δείχνει να χτυπά δύο Ισραηλινούς στρατιώτες έγινε viral στο διαδίκτυο. Δήλωσε ότι καθόταν επί ώρες με τις συγκρατούμενές της στη φυλακή και διάβαζαν νομικά κείμενα. «Καταφέραμε να μετατρέψουμε τη φυλακή σε σχολείο», είπε.

«Η εμπειρία της σύλληψης είναι πραγματικά σκληρή. Όσο και να προσπαθώ, δεν μπορώ να την περιγράψω», επεσήμανε η νεαρή, όμως πρόσθεσε ότι «αυτή η εμπειρία πρόσθεσε αξία στη ζωή μου, ίσως με έκανε πιο ώριμη, πιο συνειδητοποιημένη». Η Ταμίμι δήλωσε ότι η εμπειρία της στη φυλακή ενίσχυσε την επιθυμία της να γίνει δικηγόρος. «Για παράδειγμα, με ανέκριναν. Παραβίασαν τα δικαιώματά μου. Το διεθνές δίκαιο αναφέρει ότι δεν θα έπρεπε να μου έχει συμβεί αυτό». Όμως αν μπορούσε, σε μια άλλη ζωή, θα ήθελε να γίνει επαγγελματίας παίκτρια του ποδοσφαίρου.

Αφού τα φώτα της δημοσιότητας παγκοσμίως στράφηκαν πάνω της, η οικογένεια Ταμίμι εξηγεί ότι η Άχεντ έχει ήδη λάβει προτάσεις για υποτροφίες για να σπουδάσει στο εξωτερικό, όμως εκείνη δεν έχει ακόμα αποφασίσει.

Όμως η αναγνωρισιμότητα που κέρδισε δεν φαίνεται να αρέσει στην ισραηλινή κυβέρνηση. «Φοβούνται την αλήθεια. Αν δεν είχαν άδικο, δεν θα φοβόντουσαν την αλήθεια (…) Και κατάφερα να μεταφέρω αυτή την αλήθεια στον κόσμο», εξήγησε. Προς το παρόν η 17χρονη κοπέλα ελπίζει να μπορέσει να ξεκουραστεί λίγο προκειμένου να αποφασίσει τα επόμενα βήματά της. Ακόμη δεν έχει συνηθίσει στην ιδέα ότι βρίσκεται εκτός φυλακής.

«Επιτέλους είδα τον ουρανό χωρίς κάγκελα. Μπορώ να περπατήσω στον δρόμο χωρίς χειροπέδες. Μπορώ να δω τα αστέρια, το φεγγάρι, δεν τα έχω δει εδώ και καιρό. Και τώρα είμαι με την οικογένειά μου». Στο τέλος της συνέντευξής της η Ταμίμι εξηγεί ότι δεν είναι θύμα της ισραηλινής κατοχής. «Ο εβραίος ή το παιδί του έποικου που κρατά τουφέκι σε ηλικία 15 ετών: αυτοί είναι τα θύματα της κατοχής. Εγώ είμαι ικανή να ξεχωρίσω το σωστό από το λάθος. Όχι όμως εκείνος. Η όρασή του είναι θολή. Η καρδιά του γεμάτη μίσος και περιφρόνηση για τους Παλαιστίνιους. Εκείνος είναι το θύμα, όχι εγώ. Πάντα λέω ότι είμαι μια μαχήτρια της ελευθερίας. Οπότε δεν θα είμαι το θύμα».

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη που παραχώρησε η Ταμίμι στο AJ+: