Η Ισπανία, η Ρωσία και χώρες της Λατινικής Αμερικής καταδίκασαν την απόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.
 
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας καταδίκασε κάθε πολιτικά υποκινούμενη μορφή βίας στη Βενεζουέλα. «Σχετικά με τις βίαιες ενέργειες, που σημειώθηκαν χθες στο Καράκας…η ισπανική κυβέρνηση επιβεβαιώνει την σφοδρή καταδίκη κάθε πολιτικά υποκινούμενης βίας και ελπίζει σε ταχεία ανάρρωση των τραυματιών».
 
Η Μαδρίτη εκτιμά ότι η πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα μπορεί να επιλυθεί με «έναν ειρηνικό δημοκρατικό τρόπο».
 
«Θεωρούμε ότι χρησιμοποιώντας τρομοκρατικές μεθόδους ως μέσα σε έναν πολιτικό αγώνα είναι απολύτως απαράδεκτο. Είναι προφανές ότι αυτές οι ενέργειες έχουν στόχο την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα, μετά το πρόσφατο συνέδριο του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας, το οποίο έθεσε τις προτεραιότητες για την αποκατάσταση της οικονομίας της χώρας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ.
 
Μετά την απόπειρα δολοφονίας του, ο Ν. Μαδούρο δέχθηκε μηνύματα στήριξης από χώρες που κατακεραυνώνουν τους δράστες. Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Ίβο Μοράλες, τόνισε πως απέτυχαν τα οικονομικά και πολιτικά κέντρα που θέλουν νεκρό τον Μαδούρο, «φωτογραφίζοντας» τις ΗΠΑ. «Αφού απέτυχε να τον ρίξουν με δημοκρατικά, οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά μέσα, η Αυτοκρατορία και οι υπηρέτες της απείλησαν τη ζωή του».
 
Ο πρόεδρος της Νικαράγουα, Ντανιέλ Ορτέγκα, τόνισε πως στέκεται στο πλευρό του Μαδούρο. «Η καρδιά μας είναι γεμάτη αγανάκτηση. Με την ιερή φωτιά της επανάστασης να καίει μέσα μας, καταδικάζουμε τους δειλούς τρομοκράτες». Ο νυν πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίαζ Κανελ και ο προκάτοχος του, Ραούλ Κάστρο, υπογράμμισαν πως υποστηρίζουν τον Μαδούρο.
 

Καταδίκάζει την απόπειρα δολοφονίας ο ΣΥΡΙΖΑ το ΚΚΕ και η ΛΑΕ

 
«Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει την απόπειρα δολοφονίας κατά του Προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο χθες στο Καράκας. Μόλις λίγους μήνες μετά την επανεκλογή του Προέδρου Μαδούρο, φαίνεται πως κάποιες δυνάμεις επιδιώκουν να ανοίξει ένας νέος αιματηρός κύκλος αποσταθεροποίησης και βίας», αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
«Όλες οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να σταθούν απέναντι σε οποιαδήποτε τέτοια προοπτική, και να στηρίξουν διπλωματικές πρωτοβουλίες υπέρ της κοινωνικής ειρήνης και της πολιτικής σταθερότητας που έχει τόσο ανάγκη η κοινωνία και η οικονομία της Βενεζουέλας» καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Την απόπειρα δολοφονία καταδίκασε με τη σειρά του και το ΚΚΕ τονίζοντας ότι «πρόκειται -υπογραμμίζει- για ενέργεια που εντάσσεται στην εντεινόμενη επιθετικότητα αντιδραστικών δυνάμεων της ντόπιας ολιγαρχίας, που απολαμβάνουν την προκλητική υποστήριξη των ΗΠΑ, της ΕΕ και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων».
 
Η ανακοίνωση του ΚΚΕ καταλήγει ότι «Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στην εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα της Βενεζουέλας. Ο λαός της Βενεζουέλας έχει κάθε δικαίωμα να επιλέξει το δρόμο εξέλιξης της κοινωνίας του. Στηρίζουμε την πάλη του ΚΚ Βενεζουέλας ενάντια στις τραγικές συνέπειες της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους, για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τον σοσιαλισμό».

«Είναι προφανές ότι πίσω από την δολοφονική απόπειρα κατά του Μαδούρο βρίσκονται ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός και οι πιο φανατικοί αντιδραστικοί κύκλοι της Βενεζουέλας και της πολύπαθης Λατινικής Αμερικής» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο γραμματέας της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Προσθέτει πως «οι λαοί της Λατινικής Αμερικής οπλίζονται, με πείσμα από τα δολοφoνικά και πειρατικά σχέδια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και των ντόπιων αντιδραστικών, για να αγωνισθούν και να μην επιτρέψουν η Βενεζουέλα και η ήπειρός τους να γίνει μία μεγάλη αμερικανική μπανανία δουλοπρεπών ολιγαρχιών, ξένης αποικιοποίησης και εκμετάλλευσης».