Σύμφωνα με πληροφορίες του CNBC το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε σήμα στις αμερικανικές πρεσβείες ανά την Ε.Ε. να προσδιορίσουν τομείς, στους οποίους ενδείκνυται η μείωση των δασμών ή η άρση γραφειοκρατικών εμποδίων.
 
Οι εν λόγω επιστολές αναφέρονται κυρίως σε πιθανές συμφωνίες με απώτερο σκοπό την αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών ενέργειας και σιτηρών (πρωτίστως σπόρων σόγιας)- δύο τομείς στους οποίους έγινε αναφορά και στο κοινό ανακοινωθέν της 25ης Ιουλίου, μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
 
Το αμερικανικό δίκτυο τονίζει ότι μία από τις ιδέες που έχουν προταθεί είναι η συμμετοχή των ΗΠΑ στο ρωσικό αγωγό Nord Stream 2, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στη Γερμανία, ο οποίος και έχει δεχθεί πυρά στο παρελθόν από τον Ντόναλντ Τραμπ.
 
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες. Ωστόσο, αξιωματούχος της Ε.Ε. δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας στο CNBC ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο νέων συναντήσεων- σε υψηλόβαθμο επίπεδο- τις προσεχείς εβδομάδες.
 
Υπενθυμίζεται ότι σε συμφωνία για τα αυτοκίνητα, το φυσικό αέριο, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, το χάλυβα και το αλουμίνιο, αλλά και τη γεωργία κατέληξαν ΗΠΑ και ΕΕ, με τους δύο ηγέτες να ανακοινώνουν τότε ότι συμφώνησαν να προωθηθεί μια σειρά μέτρων για τη γεωργία, τη βιομηχανία και την ενέργεια, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η σύγκρουση των δύο πλευρών για το εμπόριο.
 
Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης βρίσκονταν σε τεταμένη κατάσταση με τις δύο πλευρές να απειλούν για την επιβολή επιπρόσθετων δασμών. Την κόντρα πυροδότησε και η πρόσφατη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών της ΕΕ με την Ιαπωνία, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Πιέρ Μοσκοβισί, να εξηγεί ότι δεν αποτελεί «αντι-αμερικανική» συνθήκη. Επιπλέον, ο Τραμπ έφτασε στα άκρα τις σχέσεις των δύο μεγάλων δυνάμεων τονίζοντας ότι «σας το είπα! Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε πρόστιμο πέντε δίσ. δολαρίων σε μία από τις κορυφαίες επιχειρήσεις μας, τη Google. Έχουν πραγματικά εκμεταλλευθεί τις ΗΠΑ, αλλά όχι για πολύ ακόμα», αναφορικά με πρόστιμο που επέβαλλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του αμερικανικού κολοσσού Google.