H Ουάσιγκτον γύρισε την πλάτη στην Άγκυρα «επιλέγοντας έναν πάστορα» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με την κράτηση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον στην Τουρκία.
 
Σε άρθρο του στους New York Times ο Τούρκος πρόεδρος έστειλε μήνυμα προς την Ουάσιγκτον να αλλάξει στάση απέναντι στην Άγκυρα, εγκαταλείποντας την «έλλειψη σεβασμού», σημειώνοντας πως σε διαφορετική περίπτωση η χώρα του θα αρχίσει να αναζητεί αλλού φίλους και συμμάχους.
 
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, τονίζοντας πως «τη δεκαετία του ’70, η τουρκική κυβέρνηση μπήκε στην Κύπρο για να αποτρέψει τη σφαγή των Τούρκων από τους Ελληνοκύπριους παρά της αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον».
 
«Η Τουρκία έχει αποδείξει αρκετές φορές ότι μπορεί μόνη της να φροντίζει τις υποθέσεις της εάν οι ΗΠΑ αρνούνται να ακούσουν», επεσήμανε ο Τούρκος Πρόεδρος. «Εάν οι ΗΠΑ δεν αρχίσουν να σέβονται την εθνική κυριαρχία της Τουρκίας και δεν κατανοήσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα μας, τότε η συμμαχία μας θα κινδυνεύσει» συμπλήρωσε.
 
Τέλος, στάθηκε στην υπόθεση Γκιουλέν και την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, στις σχέσεις των ΗΠΑ με το παρακλάδι του PKK στη Συρία, αλλά και στην υπόθεση Μπράνσον.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε την Παρασκευή τον διπλασιασμό των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία, ενώ ο ίδιος τόνισε ότι «οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι καλές αυτή τη στιγμή».