Αξιωματούχοι της Βόρειας και της Νότιας Κορέας συναντήθηκαν τη Δευτέρα στο βορειοκορεατικό κτίριο Τονγκιλγκάκ στο συνοριακό χωριό Πανμουντζόμ και συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί μια τρίτη συνάντηση κορυφής μεταξύ του Νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζε-ιν και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στην Πιονγκγιάνγκ τον Σεπτέμβριο.
 
Στο κοινό ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση τονίστηκε ότι οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου χωρίς ωστόσο να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.
 
Ο Ρι Σον Γκουόν, πρόεδρος της Επιτροπής για την Ειρηνική Επανένωση της Πατρίδας και επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Πιονγκγιάνγκ υποστήριξε ότι ο διάλογος πήγε καλά και ότι έχει ήδη συμφωνηθεί το χρονοδιάγραμμα της συνάντησης των δύο ηγετών. Σύμφωνα με το Reuters, στο τραπέζι των αξιωματούχων βρέθηκε και το ζήτημα ενδεχόμενης κήρυξης ειρήνης μεταξύ των δύο πλευρών αλλά και επικείμενες συνεργασίες σε οικονομικό επίπεδο και επίπεδο υποδομών.
 
Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Μαΐου 2018 οι δύο ηγέτες είχαν συναντηθεί λίγο βορειότερα από τη βαριά στρατιωτικοποιημένη γραμμή των συνόρων για να ανταλλάξουν απόψεις ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια συνάντηση κορυφής ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
 
Πριν από τη συνάντηση αυτή στις 27 Απριλίου 2018 οι δύο ηγέτες έδωσαν τα χέρια στη στρατιωτική γραμμή που χωρίζει στα δύο την κορεατική χερσόνησο, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών. Με αυτή την κίνηση ο Κιμ Γιονγκ Ουν έγινε ο πρώτος ηγέτης της Βόρειας Κορέας, που πέρασε τα σιδηρόφρακτα σύνορα των δύο χωρών και πάτησε το νοτιοκορεάτικο έδαφος μετά το τέλος του Πολέμου της Κορέας (1950-53). Στην τότε συνάντηση του τέθηκε το ζήτημα της αποπυρηνικοποίησης της Β. Κορέας, με τον Κιμ να στέλνει το μήνυμα ότι «βρισκόμαστε στην απαρχή μιας νέας περιόδου ειρήνης».
 
Επιπλέον, στις 12 Ιουνίου 2018 υπογράφτηκε συμφωνία αποπυρηνικοποίησης της Β. Κορέας με τις ΗΠΑ, όπου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύτηκε από την πλευρά του για την ασφάλεια της Β. Κορέας. «Ο Πρόεδρος Τραμπ δεσμεύτηκε να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και ο Πρόεδρος Κιμ Γιονγκ Ουν επιβεβαίωσε τη σταθερή και ακλόνητη δέσμευσή του να ολοκληρώσει την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου» ανέφερε μεταξύ άλλων το κείμενο της συμφωνίας. Βέβαια, από τη συμφωνία δεν ορίστηκε κανένα χρονοδιάγραμμα.
 
Διπλωματικές πηγές στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN δήλωσαν προ ημερών ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει απορρίψει τις προτάσεις να καταστρέψει μέρος του πυρηνικού της οπλοστασίου στο εγγύς μέλλον ως χειρονομία καλής θέλησης, χαρακτηρίζοντας την επιμονή της Ουάσιγκτον οι κυρώσεις να παραμείνουν σε ισχύ ωσότου ολοκληρωθεί και επαληθευτεί η πλήρης αποπυρηνικοποίηση της «γκανγκστερικού τύπου».