Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, η Τουρκία προχώρησε σε αύξηση των τελωνειακών δασμών σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα, απαντώντας στην κίνηση του Τραμπ που στις 10 Αυγούστου αύξησε κατά 50% τους δασμούς σε χάλυβα και κατά 20% τους δασμούς σε αλουμίνιο που εισάγονται από την Τουρκία.

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, ανέφερε πως η Άγκυρα προχώρησε στην κίνηση αυτή «σε αντίποινα στις εσκεμμένες επιθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στην οικονομία μας». Η Τουρκία αυξάνει τους δασμούς σε επιβατικά αυτοκίνητα κατά 120%, στα αλκοολούχα ποτά κατά 140% και στα φύλλα καπνού κατά 60%, ενώ αυξάνει τους δασμούς και σε καλλυντικά και ρύζι.

Την Τρίτη ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα μποϊκοτάρει τα ηλεκτρονικά προϊόντα από τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν επιβάλει κυρώσεις και έχουν αυξήσει τους δασμούς σε βάρος της Άγκυρας σε μία διαμάχη για τον Μπράνσον που έχει τεθεί υπό κράτηση από τις τουρκικές αρχές. «Θα εφαρμόσουμε μποϊκοτάζ σε βάρος των αμερικανικών ηλεκτρονικών προϊόντων. Αν έχουν iPhones, υπάρχουν Samsung από την άλλη πλευρά».

Η κόντρα ανάμεσα στις δύο χώρες ξεκίνησε με αφορμή την κράτηση του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος συνελήφθη πριν από 18 μήνες, κατηγορούμενος για σχέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν, που θεωρείται από την Άγκυρα ως ενορχηστρωτής της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016. Στα τέλη Ιουλίου αποφυλακίστηκε αλλά με περιοριστικούς όρους, χωρίς να μπορεί να γυρίσει στις ΗΠΑ.

Στη συνέχεια οι ΗΠΑ επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης Αμντουλχαμίντ Γκιουλ και του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. Σύμφωνα με τις κυρώσεις, δεσμεύονται τα όποια περιουσιακά στοιχεία έχουν οι δύο υπουργοί στις ΗΠΑ, ενώ τους απαγορεύτηκε και η είσοδος στη χώρα.

Ως απάντηση, ο Ερντογάν έδωσε εντολή για πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στην Τουρκία «αν υπάρχουν».