Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Ελεονόρ Πέτερμαν, σε συμφωνία κατέληξε η Γερμανία με την ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα οι οποίοι θα εντοπίζονται στα σύνορα της Γερμανίας.
 
«Έχουμε συμφωνήσει με την Ελλάδα. Τα Υπουργεία Εσωτερικών έχουν συμφωνήσει και βρισκόμαστε ενώπιον της άμεσης ολοκλήρωσης. Εκκρεμεί μόνο μια τελική ανταλλαγή επιστολών. Έχουμε συμφωνήσει», δήλωσε η Ε. Πέτερμαν και διευκρίνισε ότι λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συμφωνίας θα ανακοινωθούν μετά την υπογραφή της.

Η συμφωνία αφορά μόνο περιπτώσεις αιτούντων άσυλο, οι οποίοι εντοπίζονται στα γερμανοαυστριακά σύνορα και έχουν ήδη υποβάλει αίτηση σε άλλη χώρα -«τις λεγόμενες περιπτώσεις Eurodac 1», όπως εξήγησε-, ενώ αναφερόμενη στο χρονικό περιθώριο κατά το οποίο μπορεί να γίνει η επαναπροώθηση, επεσήμανε ότι είναι 48 ώρες.

 
Αναφορικά με παρόμοια συμφωνία με την Ιταλία η Πέτερμαν υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και φάνηκε αισιόδοξη ότι θα έχουν επιτυχή κατάληξη. «Βρισκόμαστε ακόμη σε διαπραγματεύσεις και έχουμε προχωρήσει πάρα πολύ. Γίνονται επαφές και σε υπουργικό επίπεδο και θεωρούμε ότι και η συμφωνία με την Ιταλία θα επιτευχθεί», δήλωσε.
 
Υπενθυμίζεται ότι η αντίστοιχη συμφωνία μεταξύ Γερμανίας – Ισπανίας είναι ήδη σε ισχύ.