Δημοσίευμα του πρακτορείου Anadolu αναφέρει ότι την Παρασκευή τουρκικό δικαστήριο απέρριψε προσφυγή για την άρση του κατ' οίκον περιορισμού του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον. Ο δικηγόρος του Τζεμ Χαλαβούρτ, δήλωσε πως θα καταθέσει και πάλι προσφυγή σε δύο εβδομάδες.

Ο Μπράνσον τέθηκε στα τέλη Ιουλίου σε κατ’ οίκον περιορισμό αφού προηγουμένως έμεινε στη φυλακή για 21 μήνες, με τις κατηγορίες της τρομοκρατίας και συμμετοχής στην οργάνωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι τουρκικές Αρχές μετέτρεψαν την φυλάκιση σε κατ’ οίκον περιορισμό λόγω προβλημάτων υγείας του πάστορα.

Ο Ντ. Τραμπ υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα πληρώσουν τίποτα για την απελευθέρωση του «υπέροχου πάστορα» και θα προχωρήσουν σε περικοπές απέναντι στην Τουρκία. «Η Τουρκία έχει εκμεταλλευτεί τις ΗΠΑ για πολλά χρόνια. Τώρα κρατούν τον υπέροχο Χριστιανό πάστορα μας, από τον οποίο πρέπει να ζητήσω να εκπροσωπήσει την χώρα μας ως σπουδαίος πατριώτης όμηρος. Δεν θα πληρώσουμε τίποτα στην Τουρκία για την απελευθέρωση ενός αθώου ανθρώπου και θα προχωρήσουμε σε περικοπές».


Οι ΗΠΑ  εντείνουν καθημερινά την πίεση προς την Τουρκία προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος ο Μπράνσον, προειδοποιώντας για την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. «Έχουμε επιβάλει κυρώσεις σε αρκετά μέλη του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας. Σχεδιάζουμε να κάνουμε περισσότερα, αν δεν απελευθερώσουν άμεσα τον πάστορα», ανέφερε σύμφωνα με το Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, στη διάρκεια συνεδρίασης κυβερνητικών στελεχών στον Λευκό Οίκο.

Την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικλ Πενς, κάλσε την Τουρκία να σταματήσει να δοκιμάζει τα όρια του Τραμπ και να απελευθερώσει τον Μπράνσον. «Ο κληρικός Άντριου Μπράνσον είναι ένας αθώος άνθρωπος που κρατείται στην Τουρκία και η δικαιοσύνη επιβάλλει να απελευθερωθεί. Καλά θα κάνει η Τουρκία να μην δοκιμάσει μέχρι που είναι αποφασισμένος να φτάσει ο Τραμπ για να δει Αμερικανούς που είναι άδικα φυλακισμένοι σε ξένους τόπους να επιστρέφουν σπίτι στις ΗΠΑ».