Πλήθος είναι τα θετικά σχόλια που έλαβε η Ελλάδα με αφορμή την λήξη του τρίτου μνημονίου. Συγκεκριμένα, αξιωματικοί της ΕΕ εκφράζουν τα συγχαρητήρια τους μέσω ανακοινώσεων για τη λήξη του μνημονίου.
 
«Σήμερα μπορούμε με ασφάλεια να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα του ΕΜΣ χωρίς επιπλέον προγράμματα διάσωσης, καθώς για πρώτη φορά από τις αρχές του 2010 η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup και επικεφαλής του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM Μάριο Σεντένο.
 
«Ο τελικός στόχος του σχεδίου οικονομικής βοήθειας και των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν η δημιουργία μιας νέας βάσης για υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη. Χρειάστηκε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο, αλλά πιστεύω ότι είμαστε εκεί: Η οικονομία της Ελλάδας μεγεθύνεται ξανά, υπάρχει δημοσιονομικό και εμπορικό πλεόνασμα και η ανεργία μειώνεται σταθερά» κατέληξε.
 
Ο διευθύνων σύμβουλος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι η πέμπτη χώρα μετά από την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κύπρο που βγαίνει από ένα πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ή του ESM. Καθώς ο ESM και το ΕFSF είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας, κατέχοντας το 55% του συνολικού χρέους της ελληνικής κυβέρνησης, τα συμφέροντά μας ευθυγραμμίζονται με τα συμφέροντα της Ελλάδας. Θέλουμε η Ελλάδα να είναι ένα ακόμη success story, να ευημερεί και να είναι μια χώρα που την εμπιστεύονται οι επενδυτές».
 
«Αυτό μπορεί να συμβεί, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα χτίσει στην πρόοδο που επιτεύχθηκε με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕSM» συμπλήρωσε.
 
«Σύντομα ο ESM θα παράσχει περαιτέρω στήριξη στην Ελλάδα, καθώς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που συμφωνήθηκαν σε πολιτικό επίπεδο από το Eurogroup τον Ιούνιο, θα ενσωματωθούν στις δανειακές συμφωνίες με την Ελλάδα και αναμένεται να εγκριθούν επισήμως από το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF αυτό το φθινόπωρο» είπε σχετικά με την απόφαση του Eurogroup για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
 
Τη Δευτέρα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι ολοκληρώνεται με ασφάλεια το τρίτο μνημόνιο και η Ελλάδα πατάει για πρώτη φορά στα πόδια της από το 2010.
 
«Τα καταφέρατε! Συγχαρητήρια στην Ελλάδα και στο λαό της για τον τερματισμό του προγράμματος χρηματοδοτικής συνδρομής. Χάρη στις τεράστιες προσπάθειες και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, κερδίσατε το αύριο», έγραψε στο Twitter o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.