Ο επικεφαλής του Eurogroup και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ESM, Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε πως το τρίτο μνημόνιο ολοκληρώθηκε με επιτυχία και η Ελλάδα στέκεται στα πόδια για πρώτη φορά μετά το 2010. Απένειμε τα εύσημα στην κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό.

«Σήμερα μπορούμε με ασφάλεια να τερματίσουμε το πρόγραμμα του ΕΜΣ χωρίς ακολουθούντα προγράμματα, καθώς, για πρώτη φορά από τις αρχές του 2010, η Ελλάδα μπορεί να σταθεί ξανά στα πόδια της. Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στην εξαιρετική προσπάθεια του Ελληνικού λαού, την καλή συνεργασία με τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση και την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μέσω δανείων και ελάφρυνσης χρέους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μ. Σεντένο, που την Κυριακή υποστήριξε πως η χώρα περνά σε μια νέα φάση και η κυβέρνηση θα έχει μεγαλύτερο περιθώριο για να εφαρμόζει την πολιτική που εκφράζει τον ελληνικό λαό.

Συνέντευξη Τύπου του Μοσκοβισί

Το μεσημέρι της Δευτέρας ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες σχετικά με την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου. Προ ημερών ο Π. Μοσκοβισί ξεκαθάρισε πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να μείνει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις που της έχουν επιβάλει οι δανειστές.

Στον ίδιο τόνο και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο, όσο συνεχίζει να εφαρμόζει τις μνημονιακές μεταρρυθμίσεις και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στους Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να συνεχίσουν να κάνουν «βιώσιμη και ανταγωνιστική» την ελληνική οικονομία.

«Ελάχιστα περιθώρια για λάθη»

«Έχουμε να κάνουμε με ένα σημαντικό επίτευγμα και ότι η Ελλάδα στέκεται και πάλι στα πόδια της. Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, η ανεργία μειώνεται, τα δημόσια οικονομικά βελτιώνονται, η Ελλάδα έχει υπερβεί ακόμη και τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Bάλντις Ντομπρόβσκις.
 
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «το κύριο μήνυμα είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μην σταματήσει την πορεία υπεύθυνων δημοσιονομικών και μακροοικονομικών πολιτικών. Η τήρηση των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων και η πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεων θα έχουν μεγάλη σημασία για να διασφαλιστεί ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας θα συνεχιστεί με βιώσιμο τρόπο και τελικά θα συμβάλει στη βελτίωση της ζωής στη χώρα».
 
Στη συνέχεια εκτίμησε ότι «η κυβέρνηση κατανοεί πολύ καλά ότι υπάρχουν ελάχιστα περιθώρια για τυχόν λάθη επειδή η Ελλάδα πρέπει τώρα να επιστρέψει στη χρηματοδότηση των αγορών, με δημόσιο χρέος περίπου 180% του ΑΕΠ».
 
Τέλος, ο Ντομπρόβσκις μίλησε για το ενδεχόμενο αποφυγής της μείωσης των συντάξεων το 2019 αλλά τόνισε και την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα κόκκινα δάνεια, να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος, αλλά και να υπάρξει ένα ευρύτερο δίκτυο κοινωνικής προστασίας.