Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, o Τραμπ ανέφερε πως οι ΗΠΑ θα πάνε μέχρι τέλους την κόντρα που έχουν ανοίξει με την Τουρκία τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την κράτηση του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον από τις τουρκικές Αρχές. «Νομίζω πως είναι λυπηρή η στάση της Τουρκίας. Νομίζω πως κάνουν ένα τρομερό λάθος. Δεν θα υπάρξουν παραχωρήσεις».
 
Ο Μπράνσον ήταν φυλακισμένος στην Τουρκία για 21 μήνες, καθώς το καθεστώς Ερντογάν θεωρεί πως είχε ανάμιξη στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Στα τέλη Ιουλίου αποφυλακίστηκε και βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, παρά την απαίτηση των ΗΠΑ να αφεθεί ελεύθερος. Ουάσινγκτον και Άγκυρα έχουν αλληλοεπιβάλει κυρώσεις λόγω της υπόθεσης και έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θα υποχωρήσουν στο συγκεκριμένο θέμα.
 
Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν βοηθήσει στην αποφυλάκιση Τούρκισσας υπηκόου που κρατούνταν από το Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι περίμενε με τη σειρά του από τον Ερντογάν την αποφυλάκιση του Μπράνσον.  «Έβγαλα αυτό το άτομο έξω από τη φυλακή. Περίμενα από τον Ερντογάν να αφήσει ελεύθερο αυτόν τον αθώο και υπέροχο άνθρωπο, που είναι σπουδαίος πατέρας και σπουδαίος Χριστιανός».
 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, οι μέχρι τώρα σχέσεις του με την Τουρκία ήταν πολύ καλές αλλά αυτό έχει αλλάξει και δεν γίνεται να υπάρχει η λογική του μονόδρομου. «Μου αρέσει η Τουρκία και οι άνθρωποι της. Όπως ξέρετε, μέχρι πρόσφατα είχα πολύ καλή σχέση και με τον πρόεδρο. Τα πηγαίναμε εξαιρετικά, αλλά πλέον δεν μπορεί να υπάρχει η λογική του μονόδρομου προς όφελος της Τουρκίας».
 
Ο Τραμπ στις 10 Αυγούστου αύξησε κατά 50% τους δασμούς σε χάλυβα και κατά 20% τους δασμούς σε αλουμίνιο που εισάγονται από την Τουρκία, με την Τουρκία να απαντά με αύξηση δασμών σε επιβατικά αυτοκίνητα κατά 120%, στα αλκοολούχα ποτά κατά 140% και στα φύλλα καπνού κατά 60%, ενώ αυξάνει τους δασμούς και σε καλλυντικά και ρύζι.


 
Ερωτηθείς σχετικά με το αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο να επηρεαστούν και άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, ξεκαθάρισε πως είναι κάτι που δεν τον προβληματίζει. «Δεν με απασχολεί καθόλου, δεν με απασχολεί γιατί αυτή ήταν η κίνηση που έπρεπε να γίνει».
 
Δημοσίευμα  του «The Wall Street Journal», αναφέρει ότι η Τουρκία προσφέρθηκε να απελευθερώσει τον αμερικανό πάστορα, Άντριου Μπράνσον, προκειμένου να πείσει την Ουάσινγκτον να προχωρήσει στην διαγραφή προστίμων δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν επιβληθεί στις τουρκικές τράπεζες και έχουν στριμώξει ακόμα περισσότερο την οικονομία της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου και το Hellas Journal, η αμερικανική κυβέρνηση με τις νέα κυρώσεις, θα επιλέξει να χτυπήσει την τουρκική οικονομία με τέτοιο τρόπο που θα την οδηγήσει στο ΔΝΤ και θα δέσει τα χέρια του Ερντογάν, καθώς θα είναι υποχρεωμένος να παίρνει την έγκριση των δανειστών πριν βάλει το χέρι στα κρατικά ταμεία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας ακόμα στόχος των ΗΠΑ είναι να αποτρέψουν τον εξοπλισμό της Τουρκίας από μη δυτικές χώρες. Σε περίπτωση δηλαδή που η Τουρκία ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΔΝΤ δεν θα μπορεί να κάνει αγορές όπως το αντιπυραυλικό σύστημα S- 400. Οι ΗΠΑ επιθυμούν να ταπεινώσουν τον Ερντογάν και να τον κάνουν να διαλύσει τις συμμαχίες με Ιράν και Ρωσία, πριν άρουν τις οικονομικές κυρώσεις.
 
Ωστόσο, η Τουρκία βρήκε οικονομική ανάσα από το Κατάρ. Οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της Τουρκίας και του Κατάρ υπέγραψαν συμφωνία που προβλέπει επενδύσεις ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Κατάρ στην Τουρκία, προκειμένου να στηρίξει την τουρκική οικονομία.  Τα χρήματα θα διοχετευτούν στις τουρκικές χρηματοπιστωτικές αγορές και τις τράπεζες. Σύμφωνα με το Αljazeera, η πρώτη φάση της επένδυσης θα είναι ύψους 3 δισεκατομμυρίων.