Δημοσίευμα του CBS αναφέρει πως αρκετοί από τους μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εδώ και μέρες στο πλοίο Diciotti, ξεκίνησαν απεργία πείνας καθώς δεν τους επιτρέπεται να αποβιβαστούν στο λιμάνι της Κατάνια. Οι ιταλικές Αρχές δέχθηκαν 27 ανήλικους που βρισκόντουσαν στο πλοίο, αλλά υπογραμμίζουν ότι δεν θα επιτρέψουν την αποβίβαση των ενηλίκων.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι «μπορούν να κάνουν ό,τι επιθυμούν», υπογραμμίζοντας πως οι μετανάστες δεν δέχονται τροφή τη στιγμή που στη χώρα ζουν 5 εκατομμύρια Ιταλοί σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Υπενθυμίζεται πως ο Σαλβίνι έχει εκφράσει τον θαυμασμό του για την αντιμεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η ακροδεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι εισαγγελικές Αρχές της Σικελίας έχουν ξεκινήσει έρευνες «κατά αγνώστων», προκειμένου να διερευνηθούν οι αιτίες κράτησης των μεταναστών στο πλοίο. Η εισαγγελική έρευνα άνοιξε καθώς η Ιταλία να βρίσκεται υπόλογη για παραβίαση του άρθρου 5 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο προβλέπει ότι οι αιτούντες άσυλο δεν μπορούν να κρατούνται περισσότερο από 48 ώρες, ότι πρέπει να απελευθερώνονται άμεσα και να τους επιτρέπεται να κάνουν αίτηση για να λάβουν το καθεστώς του πρόσφυγα. Αναμένεται να κληθεί να δώσει εξηγήσεις και ο Σαλβίνι.

Απειλές από Ρώμη – Στάση αναμονής από ΕΕ

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο, απείλησε ότι η χώρα του δεν θα καταβάλει την ετήσια συμβολή της Ιταλίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, σε περίπτωση που οι υπόλοιπες χώρες δεν δεχθούν όσους βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο πλοίο.

«Εάν δεν υπάρξει κανένα αποτέλεσμα από τη συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το θέμα της αναδιανομής των μεταναστών από το πλοίο Diciotti, το κίνημα των Πέντε Αστέρων και εγώ δεν θα είμαστε πρόθυμοι να καταβάλουμε 20 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο στην ΕΕ».

Η ΕΕ απάντησε μέσω του εκπροσώπου της Κομισιόν, Αλεξάντερ Βίντερσταϊν, πως οι απειλές της Ιταλίας δεν εξυπηρετούν κανέναν και πρέπει άπαντες να επικεντρωθούν στο πως θα βρεθεί λύση για τους 177 εγκλωβισμένους. «Στην Ευρώπη, οι απειλές δεν εξυπηρετούν σε τίποτα και δεν οδηγούν πουθενά. Όπως έχουμε εξηγήσει τις τελευταίες ημέρες, η Επιτροπή εργάστηκε και συνεχίζει να εργάζεται εντατικά για την επίλυση της κατάστασης.  Άρα η εξεύρεση μιας λύσης για τα άτομα που βρίσκονται πάνω στο σκάφος είναι η πρώτη προτεραιότητά μας, εκεί επικεντρωνόμαστε και νομίζουμε επίσης πως είναι εκεί που πρέπει να επικεντρωθούν όλοι».