Σε απάνθρωπες τακτικές καταφεύγει από τις αρχές Αυγούστου η ακροδεξιά κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν, αρνούμενη να προσφέρει φαγητό σε ανθρώπους των οποίων το αίτημα για άσυλο έχει απορριφθεί, προσπαθώντας να τους κάνει να εγκαταλείψουν τις σκέψεις για άσκηση έφεσης.

Η ερευνήτρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, Λιντία Γκαλ, κατήγγειλε την τακτική της ουγγρικής κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση έπεσε ακόμα πιο χαμηλά σε σχέση με τις απάνθρωπες τακτικές που εφαρμόζει, αρνούμενη το φαγητό σε ανθρώπους υπό κράτηση, προφανώς παραβιάζοντας το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και τις υποχρεώσεις της ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παράλληλα, τονίζει πως πρόκειται για μια κυνική κίνηση απέναντι σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν άσυλο και να μπουν στην Ουγγαρία. «Αυτή η αδιαφορία για την ευημερία των ανθρώπων αποτελεί μια κυνική κίνηση ώστε να πιέσει ανθρώπους να αποσύρουν τις αιτήσεις ασύλου και να εγκαταλείψουν την Ουγγαρία».

Όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο, ανάμεσα σε αυτούς που τιμωρούνται επειδή ζητούν άσυλο, βρίσκονται δύο οικογένειες από το Αφγανιστάν και δύο αδέρφια από τη Συρία. Στις οικογένειες από το Αφγανιστάν υπάρχουν παιδιά και μια γυναίκα που θηλάζει. Σε αυτούς δίνεται φαγητό, αλλά τους απαγορεύουν να το μοιράζονται με τους υπόλοιπους.

Η ανθρωπιστική οργάνωση Ουγγρική Επιτροπή του Ελσίνκι κατέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για την υπόθεση. Ωστόσο, η Υπηρεσία Μετανάστευσης υποστήριξε ότι οι ουγγρικές Αρχές δεν είναι υποχρεωμένες από την ουγγρική νομοθεσία να παρέχουν φαγητό σε όσους έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου στις μεταβατικές ζώνες (transit zones).

Το Παρατηρητήριο υπογραμμίζει πως οι ουγγρικές Αρχές έχουν δεσμευτική υποχρέωση από πολλές συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απαγορεύουν την απάνθρωπη και απαξιωτική μεταχείριση όσων βρίσκονται υπό κράτηση και, ανάμεσα σε άλλα, προβλέπεται «η υποχρέωσή τους να τους παρέχουν τροφή, νερό, συνθήκες υγιεινής και ιατρική φροντίδα».

Η Γκαλ δηλώνει πως η ΕΕ θα πρέπει να κινητοποιηθεί και να θέσει την Ουγγαρία προ των ευθυνών της. «Είναι απαράδεκτο και εξοργιστικό να αναγκάζονται οι  άνθρωποι να στραφούν στα δικαστήρια για ένα κομμάτι ψωμί. Οι αρμόδιες Αρχές της ΕΕ πρέπει να προσθέσουν αυτή την κίνηση στη στοίβα των αρχείων με τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων της ουγγρικής κυβέρνησης και να στείλουν το ξεκάθαρο μήνυμα πως η κακομεταχείριση των αιτούντων άσυλο και η περιφρόνηση των νόμων της ΕΕ, δεν θα περάσουν χωρίς συνέπειες».

Υπενθυμίζεται ότι τον τελευταίο χρόνο η κυβέρνηση του Ορμπάν έχει προχωρήσει σε μια σειρά αντιμεταναστευτικών δράσεων, προκειμένου να κρατήσει τους αιτούντες άσυλο μακριά από τη χώρα του.