Ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης, ειδικός ερευνητής-δικαστικός πραγματογνώμονας διερεύνησης εγκλημάτων εμπρησμού, που έχει αναλάβει καθήκοντα τεχνικού συμβούλου οικογενειών θυμάτων από το Μάτι, ζήτησε τη Δευτέρα τη διενέργεια ΕΔΕ με ανοιχτή επιστολή του προς την υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, και την υφυπουργό, Κατερίνα Παπακώστα.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι ενώ έχουν περάσει περισσότερες από 40 μέρες από την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, οι αρμόδιοι δεν έχουν επιτελέσει το καθήκον τους για «τη μεγαλύτερη τραγωδία στην ελληνική ιστορία σε θύματα από πυρκαγιά», καθώς δεν έχει πραγματοποιηθεί διοικητική έρευνα ώστε να βρεθούν τα αίτια της πυρκαγιάς.

«Παρήλθε μέχρι σήμερα μεγάλο χρονικό διάστημα 40 ημερών από την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018, κατά την οποία από σοβαρά και εγκληματικά λάθη, πράξεις και παραλείψεις οργάνων της Δημόσιας Διοίκησης, όπως της ΓΓΠΠ, του ΠΣ, της ΕΛ.ΑΣ, της Περιφέρειας Αττικής και των αρμοδίων Δήμων κ.α. 98 συνάνθρωποί μας οδηγήθηκαν στον θάνατο και ένας μεγάλος αριθμός τραυματίστηκε σοβαρά.

Δυστυχώς οι αρμόδιοι τότε και ήδη πρώην υπουργοί δεν έπραξαν το αυτονόητο νομικά και ηθικά εκ της αρμοδιότητάς τους για τη μεγαλύτερη τραγωδία στην ελληνική ιστορία σε θύματα από πυρκαγιά. Να παραγγείλουν, δηλαδή, στη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης να διενεργήσει διοικητική έρευνα για να διακριβώσει τα αίτια και τους υπεύθυνους της τραγωδίας αυτής, όπως ανάλογα είχε συμβεί το 2009 με την καταστροφή από πυρκαγιά της Βορειοανατολικής Αττικής».

Παράλληλα, διερωτάται αν είναι «δυνατόν πειθαρχικά υπεύθυνα όργανα της Δημόσιας Διοίκησης για την ως άνω θανατηφόρα πυρκαγιά να μην είναι και ποινικά» και τονίζει την ευθύνη που έχει ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας για τις στρεβλώσεις και τις αρρυθμίες, οι οποίες πρέπει να αναδειχθούν μέσω ΕΔΕ.

«Η ποινική έρευνα που παραγγέλθηκε από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, και η οποία ήδη είναι σε εξέλιξη, είναι εντελώς ανεξάρτητη από μια παράλληλη για την ίδια υπόθεση διοικητική εξέταση, αφού είναι διαφορετικό το είδος των ενδεχόμενων ευθυνών που στοχεύουν και αποσκοπούν από άλλη οπτική γωνία στη διακρίβωση των αιτίων που οδήγησαν στο θάνατο τα 98 θύματα.

Είναι δυνατόν πειθαρχικά υπεύθυνα όργανα της Δημόσιας Διοίκησης για την ως άνω θανατηφόρα πυρκαγιά να μην είναι και ποινικά. Εξάλλου στρεβλώσεις και αρρυθμίες του μηχανισμού πολιτικής προστασίας που συνέβαλαν στην ως άνω καταστροφή και στις επιπτώσεις αυτής και που πρέπει να αναδειχθούν από τη διοικητική έρευνα, να μην είναι ταυτόχρονα και ποινικά αξιόλογες».

Θέτει προ των ευθυνών του το υπ. Προστασίας του Πολίτη

Ο Α. Γκουρμπάτσης  θέτει προ των ευθυνών του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καλώντας την ηγεσία του να ασκήσει τη  «νομική αλλά και ηθική υποχρέωση απέναντι στους πολίτες της χώρας και τους συγγενείς των θυμάτων» και να διενεργήσει διοικητική έρευνα, ενώ ζητά να υπάρξουν οι απαραίτητες κινήσεις που θα αποτρέψουν μελλοντικά παρόμοια φαινόμενα.

«Αν δεν πιστεύετε και εσείς ότι όλα πήγαν καλά, παρακαλώ να ασκήσετε εσείς την εκ των αρμοδιοτήτων σας νομική αλλά και ηθική υποχρέωση απέναντι στους πολίτες της χώρας και τους συγγενείς των θυμάτων, να παραγγείλετε έστω και σήμερα τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης να διενεργήσει διοικητική έρευνα για τα αίτια και τις συνθήκες της εθνικής τραγωδίας και τις τυχόν πειθαρχικές ευθύνες αρμοδίων οργάνων της Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου οι όποιες στρεβλώσεις και αρρυθμίες να διορθωθούν και να μην επαναληφθούν στο μέλλον με αντίστοιχα αποτελέσματα».

Το πόρισμα του Α. Γκουρμπάτση:

Στις 28 Αυγούστου η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών δικογραφία για τις πυρκαγιές στην ανατολική Αττική. Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος καταθέσεων των μαρτύρων για τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου, που κόστισαν τη ζωή σε 96 ανθρώπους. Ανάμεσα στους περίπου 40 ανθρώπους που κατέθεσαν βρίσκονται στελέχη της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, των δήμων Μαραθώνα – Ραφήνας, της Περιφέρειας Αττικής, της Πολιτικής Προστασίας και συγγενείς των θυμάτων. Αναμένεται το πόρισμα του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα που έχουν ορίσει οι εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση και η έκθεση πραγματογνωμοσύνης της πυροσβεστικής.