Με αφορμή την Ημέρα Ανεξαρτησίας που γιορτάζεται στην ΠΓΔΜ στις 8 Σεπτεμβρίου, ο Τραμπ έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στον πρόεδρο της γειτονικής χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τονίζοντας πως η ΠΓΔΜ «έχει πολλά για τα οποία μπορεί να είναι υπερήφανη φέτος» και εστιάζοντας στη συμφωνία των Πρεσπών.

«Εκ μέρους των Αμερικανών, συγχαίρω εσάς και τους πολίτες της Μακεδονίας για τη Μέρα Ανεξαρτησίας της 8ης Σεπτεμβρίου. Η Μακεδονία μπορεί να αισθάνεται περήφανη για πολλά αυτή τη χρονιά. Η ιστορική συμφωνία των Πρεσπών δίνει λύση στο μακροχρόνιο ζήτημα της ονομασίας με την Ελλάδα και ανοίγει το δρόμο ώστε η Μακεδονία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συμφωνία και η ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία σ' ολόκληρη την περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να στηρίξουν τη Μακεδονία, ιδιαίτερα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το ΝΑΤΟ».

Οι πιέσεις του ΝΑΤΟ

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην ΠΓΔΜ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τόνισε ότι οι πολίτες της ΠΓΔΜ καλούνται να επιλέξουν αν επιθυμούν την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, καθώς σε περίπτωση που απορρίψουν τη συμφωνία των Πρεσπών, το ενδεχόμενο ένταξης παύει να υπάρχει.

«Η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή και ο λαός της πΓΔΜ θα αποφασίσει αν θα την διαβεί. Το μέλλον σας είναι στα δικά σας χέρια. «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος προς το ΝΑΤΟ. Ορισμένοι πιστεύουν ότι αν πουν όχι στη συμφωνία για το όνομα θα μπορούν να πουν ναι στο ΝΑΤΟ. Αυτό δεν ισχύει. Ναι στη συμφωνία σημαίνει ναι στην ένταξη στο ΝΑΤΟ. Όχι στη συμφωνία σημαίνει όχι στην ένταξη στο ΝΑΤΟ. Εμείς είμαστε έτοιμοι, 29 Σύμμαχοι, μαζί και η Ελλάδα. Οι ενταξιακές συνομιλίες ξεκίνησαν, όμως δεν θα ολοκληρωθούν αν δεν επικυρωθεί η συμφωνία», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια στην περιοχή και θα φέρει οικονομική μεγέθυνση στη χώρα. Έφερε ως παράδειγμα το Μαυροβούνιο, υποστηρίζοντας ότι μετά την ένταξή του στη συμμαχία διπλασιάστηκαν οι επενδύσεις στη χώρα. Ο Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε την Τετάρτη με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοβ, τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Άμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ταλάτ Ξαφέρι και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

«Μην απορρίψετε τη συμφωνία»

Πίεση στους πολίτες της ΠΓΔΜ για την αποδοχή της συμφωνίας των Πρεσπών, άσκησε την Τετάρτη και ο απερχόμενος ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Την Τετάρτη υποστήριξε πως η επικύρωση της συμφωνία αποτελεί μονόδρομο για την ένταξη της χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ και τόνισε ότι αν απορριφθεί η συμφωνία, η ΠΓΔΜ θα δώσει το μήνυμα πως δεν ενδιαφέρεται να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα της.

«Αν απορρίψετε τη συμφωνία φοβάμαι ότι θα είναι σαν να λέτε στον υπόλοιπο κόσμο “Δεν ενδιαφερόμαστε για μια συμβιβαστική συμφωνία, δεν είμαστε πρόθυμοι να λύσουμε τα θέματα που έχουμε με την Ελλάδα, δεν μας ενδιαφέρει η πρόοδος στη σχέση με την ΕΕ, δεν μας ενδιαφέρει το ΝΑΤΟ, δεν μας ενδιαφέρει να λύσουμε τα προβλήματα”. Έτσι λοιπόν ο υπόλοιπος κόσμος θα αναρωτηθεί γιατί να ασχοληθεί μαζί σας από τη στιγμή που δεν είστε πρόθυμοι να λύσετε τα προβλήματα σας. Αν λοιπόν απορριφθεί η συμφωνία θα περάσουν πολλά πολλά χρόνια για να υπάρξουν εξελίξεις με αυτό το ζήτημα».