του Μηνά Κωνσταντίνου

Την προηγούμενη εβδομάδα, με τον τόνο να δίνεται αποκλειστικά από τον Μάκη Βορίδη, τον Άδωνι Γεωργιάδη και την «ίδια βάρκα» που βρίσκονται με την ηγεσία της, το αντικομμουνιστικό και αντιαριστερό κρεσέντο της Νέας Δημοκρατίας έκανε ακόμα και παραδοσιακούς υποστηρικτές της να μειδιούν με την κυριαρχία του ακροδεξιού λόγου σε υψηλότατο επίπεδο.

Την εβδομάδα που ακολούθησε, τη σκυτάλη ανέλαβε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου, Σοφία Ζαχαράκη, που δεν δίστασε να παραδεχτεί πως ήταν ανενημέρωτη για ψευδή δήλωση που έκανε με την κομματική ιδιότητά της, αφού κατηγόρησε τον Κώστα Βαξεβάνη για «καταδίκες», παρότι ο ίδιος την κάλεσε σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση να ανακαλέσει.

«Εγώ ανέφερα πρωτόδικες αποφάσεις, πολλοί άνθρωποι έχουν νιώσει την ανάγκη να κάνουν μήνυση στον κ. Βαξεβάνη, από κει πέρα, το να μην είμαι εγώ ενημερωμένη για τις αποφάσεις δευτέρου βαθμού, είναι κάτι που πράγματι μπορεί να έχει συμβεί» θα δηλώσει μία ημέρα μετά τη μήνυση που κατέθεσε σε βάρος της ο εκδότης, για μία πληροφορία που αρκούσε μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο για να τη διασταυρώσει.

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος Άδωνις Γεωργιάδης έσπευδε να αποκαλύψει τη «συνωμοσία» του υπουργείου Παιδείας για την ανάσταση της Αριστεράς στη χώρα. «Αυτά (τα Λατινικά) πάτε και τα αντικαθιστάτε με την Κοινωνιολογία. Δηλαδή με ένα μάθημα απλώς για να κάνουν τα παιδιά αριστερά» σχολίασε μετά την ανακοίνωση της αντικατάστασης του μαθήματος των Λατινικών από την Κοινωνιολογία από το υπουργείο Παιδείας, ακυρώνοντας ακόμα και τις σπουδές του αρχηγού του.

«Απάντηση» στην Αριστερά έδωσε μία ημέρα αργότερα και από τις Βρυξέλλες ευρωβουλευτής του κόμματος, που επιβεβαίωσε τον σφιχτό εναγκαλισμό με τις πολιτικές του Ορμπάν, τονίζοντας πως «δεν θεωρώ τον Ορμπάν ακροδεξιό. Εξελέγη ως φιλελεύθερος και στην τρίτη του θητεία κυβερνά ως σκληρός δεξιός». Έτσι περιέγραψε ο Γιώργος Κύρτσος τον ηγέτη της Ουγγαρίας που δίνει μάχες κατά των προσφύγων στο όνομα της «χριστιανικής δημοκρατίας».

Η τελευταία «επιτυχία» στελέχους της Νέας Δημοκρατίας ήρθε μόλις την Παρασκευή διά στόματος του τομεάρχη Δικαιοσύνης, ο οποίος κατάφερε με μια του δήλωση -και εν μέσω γέλωτα- να ταυτίσει το ασφαλιστικό πρόγραμμα των «τριών πυλώνων» που ανακοίνωνε τρεις ημέρες νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αυτό του δικτάτορα Πινοσέτ.

«Για όλους τους νέους οι οποίοι μπαίνουν τώρα στο σύστημα, ένας ιδιωτικός αποταμιευτικός κουμπαράς τον οποίον δεν θα το διαχειρίζεται υποχρεωτικά το κράτος θα λειτουργεί καλύτερα. Θα μπορούν να τον  διαχειρίζονται και οι ιδιωτικές εταιρείες» εξηγούσε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας την περασμένη Τρίτη στην τηλεόραση του Alpha. «Ο πρώτος που εφάρμοσε αυτό το σύστημα που ήταν το πιο επιτυχημένο παγκοσμίως, το εφάρμοσε ο δικτάτορας Πινοσέτ στη Χιλή. Ισχύει στην Ευρώπη, ισχύει και στην Αμερική» του… απαντούσε ο Κώστας Καραγκούνης από τη συχνότητα του ρ/σ News 247.

Ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης άλλωστε δεν χάνει ευκαιρία να διατρανώσει το στίγμα της οικονομικής του πολιτικής. Όπως τότε με την αμίμητη αποστροφή του για το οκτάωρο που σήμερα «είναι μάλλον ξεπερασμένο», ή όπως προ ημερών που περιέγραφε το σχέδιό του για μείωση φόρων μέσα από πάγωμα των μισθών δημοσίου και«εκχώρηση του ευρύτερου δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα μέσα από συμπράξεις».

«Μακεδονονομάχος» με fake news

Όταν δεν κεντρίζει τα φώτα της δημοσιότητας με γελοιότητες όπως το επιχείρημα του εξωγήινου του Υμηττού για την ταυτότητα φύλου και με αστειότητες όπως τα… αποφθέγματα του Ρουσώ και του Αϊνστάιν, και μην έχοντας υπερψηφίσει σχεδόν κανένα μέτρο κοινωνικού χαρακτήρα, ο Κ. Μητσοτάκης ξεδιπλώνει με εντυπωσιακή ειλικρίνεια το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά του.

Ωστόσο, η δήλωση που έκανε την περασμένη εβδομάδα για το Μακεδονικό, με αφορμή «αποκάλυψη Wikileaks» του Πρώτου Θέματος, που ειρήσθω εν παρόδω χρονολογείται από το 2010-2011, ήταν και αυτοκτονική, αλλά και επικίνδυνη.

«Η σημερινή αποκάλυψη από τα Wikileaks ότι τα Σκόπια ζητούσαν ήδη από το 2008 να ονομαστεί η χώρα τους “Βόρεια Μακεδονία” και οι κάτοικοί τους “Μακεδόνες” που μιλούν τη δήθεν “Μακεδονική” γλώσσα, επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο αυτό που επισημαίνω όλους αυτούς τους μήνες, ότι οι κ. Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς θέλησαν να εμφανίσουν ως τάχα επιτυχία τους μία άκρως επιζήμια συμφωνία για την Ελλάδα, καθώς ικανοποίησαν όσα διαχρονικά ζητούσαν τα Σκόπια και απέρριπταν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις» έσπευσε να δηλώσει στα τέλη Αυγούστου σε μία εντυπωσιακά τραμπική εμφάνισή του.

Το δημοσίευμα που αναφέρεται σε «αποκάλυψη» των Wikileaks, υποστήριζε πως η ελληνική κυβέρνηση υποχώρησε σε όλες τις απαιτήσεις της ΠΓΔΜ με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Την ίδια ώρα όμως, όπως απέδειξε το ρεπορτάζ του Θάνου Καμήλαλη και όπως κατάλαβε όποιος διάβασε στοιχειωδώς το τηλεγράφημα, τα όσα αναφέρονταν «δεν είναι αυτό που ζητάνε τα Σκόπια». Ολόκληρο το τηλεγράφημα των Wikileaks, που αποτελεί εκτίμηση των Αμερικανών και όχι συμφωνία με την ΠΓΔΜ, δεν περιλαμβάνει το ενδεχόμενο αποδοχής από την γειτονική χώρα αλλαγής συνταγματικής ονομασίας, αντιθέτως μιλάει για ρητή αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και ιθαγένειας και προβλέπει διπλή ονομασία.

Έτσι, με μια δήλωση, ο Κ. Μητσοτάκης κατάφερε κάτι ανεπανάληπτο. Κατάφερε ταυτόχρονα να «χαϊδέψει» τα μακεδονομαχικά αντανακλαστικά όσων ετοιμάζονται για τις διαδηλώσεις «για τη Μακεδονία» στη ΔΕΘ, ενώ ταυτόχρονα επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για την επιτυχία της συμφωνίας. Καθόλου περιττό να σημειώσουμε πως το τηλεγράφημα των Wikileaks ανέφερε ακόμη πως η πρόταση για «Βόρεια Μακεδονία» προερχόταν από την ελληνική πλευρά, της κυβέρνησης Καραμανλή και της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, και μάλιστα μετά την απειλή άσκησης βέτο.

Fake news, αγάπες μου

Το παραπάνω μπορεί να ήταν το τελευταίο αντιπολιτευτικό «χτύπημα» με μία ψευδή είδηση από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά δεν ήταν το μόνο. Καθώς φαίνεται πως στο Μοσχάτο πιστεύουν πως το ακροατήριο στο οποίο απευθύνονται δεν χρησιμοποιεί το διαδίκτυο παρά μόνο για να μπει στο taxinet.

Για παράδειγμα, ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης που τον Ιούνιο του 2016 εξανίστατο από το βήμα της θρυλικής εκπομπής τηλεπωλήσεων και απευθυνόμενος στον αδερφό του εξέφραζε την οργή του για τα σχέδια του -τότε- υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, να καταργήσει-άκουσον, άκουσον- φωνήεντα της αλφαβήτου.

«Υπάρχει συζήτησή για κατάργηση των πολλών φωνηέντων που διαλύουν λέει… είναι ένα απολειφάδι του συστήματος, της ελληνικής γλώσσας. Δεν έχεις καμία δικαιολογία που τους ψήφισες, είσαι και εσύ συνυπεύθυνος για΄τι η πατρίδα μας έχει πάρει αυτή τη κατηφόρα.. Γιατί δεν κάνατε λίγο υπομονή, δεν βάλατε λίγο το μυαλό σας να δουλέψει, δεν συγκρατήσατε το θυμικό σας αλλά πήγατε όλοι μαζί και ακολουθήσατε τον ψεύτη» κατακεραύνωνε τον Νίκο Φίλη, για ένα δημοσίευμα για δήθεν μείωση των φωνηέντων από το υπουργείο, που είχε διαβάσει στο «Κουλούρι» και το είχε, τάχα μου, πιστέψει. Φυσικά, μετά αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως ήταν ψευδής είδηση.

Η τελευταία, δε, επιτυχία του δημοσιογράφου και στενού φίλου του αντιπροέδρου, Άρη Πορτοσάλτε, εξίσου μνημείο αφερεγγυότητας, με την ψευδή είδηση για τον θάνατο του Κώστα Γαβρά, που του πήρε σχεδόν μία ημέρα για να καταλάβει πως προερχόταν από ψεύτικο λογαριασμό της νέας υπουργού Πολιτισμού, Μυρσίνης Ζορμπά. Ο δημοσιογράφος συνέχιζε να συκοφαντεί την υπουργό για την διασπορά της ψευδούς είδησης για ώρες μετά την «ανάληψη» της ευθύνης από τον αυτουργό της φάρσας. Την επόμενη ημέρα εμφανίστηκε στο πάνελ του ΣΚΑΪ καταδικάζοντας τα fake news.

Όπως εκείνο που επίσης είχε φροντίσει να διασπείρει ο ίδιος δημοσιογράφος το περασμένο καλοκαίρι για τους δημοσίους υπαλλήλους για το «επίδομα σφραγίδας» του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Όταν τα… βατράχια του συνέχιζαν να σκούζουν στο πρώτο θέμα του δελτίου του ΣΚΑΪ για αρκετή ώρα μετά τη διάψευση του υπουργείου και -κυρίως- την αποκάλυψη πως η «είδηση» που αναπαρήγαγε ο μισός συντηρητικός ηλεκτρονικός τύπος προερχόταν από το σατιρικό «Βατράχι».

Για την πουλιτζερικού επιπέδου δημοσιογραφική επιτυχία της δημοσίευσης του πονήματος της «Αννίτα Π.» του στενού συνεργάτη του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, Μπάμπη Παναγιώτου δεν χρειάζεται πλέον να πούμε πολλά…

Γλώσσα λανθάνουσα…

Η οπισθοδρομική αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνεται μόνο από την ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τον δημόσιο διάλογο, την ελευθερία και την ταχύτητα της πληροφορίας και την ενημέρωση των πολιτών. Το επιβεβαιώνει άλλωστε, σειρά δηλώσεων στελεχών της για την αντίληψη που έχουν απέναντι στη διαφορετικότητα.

«Ξέρετε τι ψυχική και νοητική κατάσταση χρειάζεται να διοικήσεις νοσοκομείο; 92% αναπηρία σημαίνει ότι δεν πρέπει να βγαίνει από το σπίτι του. Δεν μπορεί να διοικήσει γιατί έχει 92% αναπηρία» θα δηλώσει τον περασμένο Μάρτιο σε τηλεοπτικό πάνελ ο βουλευτής Ιάσωνας Φωτήλας, επικρίνοντας τον διορισμό ανθρώπου με 92% αναπηρία στη θέση υποδιοικητή στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Αργότερα ζήτησε συγγνώμη.

«Όσον αφορά στο πολιτικό κόστος που λέει κάποιος, παρακαλώ και απαγορεύω σε οποιονδήποτε αθίγγανο, γύφτο, και δεν συμμαζεύεται, να με ψηφίσει. (…) Όποιος με ψηφίσει δεν τον αναγνωρίζω. Από πλευράς αυτής της κοινωνικής ομάδας» δήλωσε επίσης τον Μάρτιο ο βουλευτής Θανάσης Δαβάκης σε ακροατήριο που «υποφέρει από υψηλή παραβατικότητα των Ρομά» κατά την ΕΡΤ. Αργότερα κι αυτός ζήτησε συγγνώμη.

«Δεν είμαι ομοφοβικός. (…) Στην τηλεόραση, όλα τα παραδείγματα είναι, το 90%, τα πετυχημένα, ομοφυλοφιλικά. (…) Όταν το παιδί βλέπει ότι ανεβαίνει, ανεβαίνει, ε… κολλάει. Είναι κολλητική αρρώστια» δήλωνε από τον καναπέ του σπιτιού του ο πάλαι ποτέ υπουργός και ιατρός Γεράσιμος Γιακουμάτος. Εκείνος ζήτησε συγγνώμη υπό πραγματικά ασφυκτική πίεση, καθώς ακόμα και ο Κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να τον «αδειάσει» δημόσια με ανάρτησή του και εν μέσω φημολογίας για διαγραφή του.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, εισερχόμενοι σε μία μακρά και επίπονη προεκλογική περίοδο, και με τα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής να είναι προαποφασισμένα και προσυμφωνημένα με τους δανειστές, ο μνημονιακός αντιπολιτευτικός λόγος της Νέας Δημοκρατίας πασχίζει με τόση αγωνία να διαφοροποιηθεί από τις μνημονιακές πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ, που καταφέρνει με εντυπωσιακή συχνότητα να προκαλεί, πότε το γέλιο και πότε τη νοημοσύνη του μέσου ακροατή.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκκινώντας από τα παράλληλα γεγονότα του Μακεδονικού και της Novartis και υπαναχωρώντας ακόμα και από πάγιες θέσεις της, στρέφεται ολοένα και πιο δεξιά, επιστρατεύοντας όλες τις συντηρητικές και οπισθοδρομικές συνταγές.

Έτσι, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης υπερηφανεύεται που η έμπνευση του ασφαλιστικού που προτείνει το κόμμα του ανήκει στον δικτάτορα Πινοσέτ και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου δηλώνει ανενημέρωτη για συκοφαντικές δηλώσεις που έκανε, χωρίς να απολογείται. Ο τομεάρχης Εσωτερικών ζητάει παρεμβάσεις που θα κρατούν μακριά την Αριστερά από την εξουσία, ο αντιπρόεδρος κατηγορεί την Κοινωνιολογία πως «κάνει τα παιδιά μας αριστερά», ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος κάνει πατριωτική αντιπολίτευση με παραχαραγμένες «αποκαλύψεις» και διαφημίζει τη διάλυση του δημοσίου τομέα.

Αυτή είναι η  Δημοκρατία του 2018. Ένα κόμμα που κάνει ακόμα και μία Νέα Δημοκρατία με πρόεδρο τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να φαντάζει προοδευτική, προκαλεί στην κυβέρνηση Σαμαρά ονειρώξεις και κάνει σε αυτήν του Τσίπρα μια ιστορική εξυπηρέτιση.