Όπως είχε αποδειχθεί προ ημερών, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας, Μάασεν, διέρρευσε πληροφορίες στο ακροδεξιό AfD και υποστήριξε ότι δεν υπήρξε κανένα «ανθρωποκυνηγητό» ακροδεξιών εναντίον μεταναστών στο Κέμνιτς της Σαξονίας. Η γερμανική κυβέρνηση είχε αποφασίσει την αναβάθμιση του σε υφυπουργό Εσωτερικών, με αρμοδιότητα τα θέματα ασφάλειας και ασφάλειας κυβερνοχώρου.

Η απόφαση δημιούργησε μεγάλες εντάσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού – Χριστιανοδημοκράτες (CDU), Σοσιαλδημοκράτες (SPD)  και Χριστιανοκοινωνιστές (CSU)- με το SPD να δέχεται έντονες πιέσεις στο εσωτερικό του, προκειμένου να εγκαταλείψει την κυβέρνηση. Η επικεφαλής του κόμματος, Αντρέα Νάλες, ξεκαθάρισε πως δεν θα αποχωρήσει και ζήτησε με επιστολή της προς την Άνγκελα Μέρκελ να συζητηθεί σε βάθος η υπόθεση. «Αντί να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη, εμείς την χάσαμε. Αυτό θα έπρεπε να είναι αφορμή για όλους μας για να προβληματιστούμε και να ξανασκεφτούμε την συμφωνία», ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, στην επιστολή της.

Η Ανεγκρέτε Κραμπ-Κάρενμπάουερ, γενική γραμματέας του CDU, απέστειλε επιστολή στα μέλη του κόμματος στην οποία επισημαίνει πως οι Χριστιανοδημοκράτες πιστεύουν ότι οι σχεδιαζόμενες νέες συνομιλίες θα πρέπει να αποτελέσουν ευκαιρία «να ξεκαθαρίσουμε αν όλοι οι εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού μπορούν να συνεχίσουν ενωμένοι να στηρίζουν μια κοινή αποστολή».

Ωστόσο, ο Χορστ Ζεεχόφερ, που επιχείρησε να ξεπλύνει τους ακροδεξιούς στο Κέμνιτς πριν από λίγες εβδομάδες, δήλωσε στη Bild  πως ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών δεν είναι ακροδεξιός και «γι’ αυτό τον λόγο δεν θα τον αποπέμψω».

Ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής και πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε στη Die Welt πως το ζητούμενο για τη γερμανική κυβέρνηση είναι η ενσωμάτωση των μεταναστών που εντοπίζονται στα γερμανικά σύνορα, επισημαίνοντας πως δεν θα πρέπει οι Γερμανοί να έχουν πολλές ελπίδες για την επαναπροώθηση τους στις ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες είχαν αρχικά ζητήσει άσυλο.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πόσο δύσκολο είναι να απελάσουμε σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Γι' αυτό δεν πρέπει να έχουμε υπερβολικές ελπίδες ότι θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε την πλειονότητα αυτών των ανθρώπων. Αντίθετα, όλοι πρέπει να συγκεντρώσουμε τη δύναμη να τους ενσωματώσουμε στην κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε και υπερασπίστηκε τη στάση της Μέρκελ στην αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.