Όπως αναφέρει δημοσίευμα του ΑΠΕ – ΜΠΕ, πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Bild αναφέρουν ότι κατά την διάρκεια κλειστής συνεδρίασης του CSU, που συγκυβερνά μαζί με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες, ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής του κόμματος, Χ. Ζεεχόφερ, βάφτισε αγανακτισμένους πολίτες τους ακροδεξιούς του Κέμνιτς.

Την Κυριακή 26 Αυγούστου 35χρονος σκοτώθηκε σε καυγά ανάμεσα σε μετανάστες, για άγνωστα ακόμα αίτια, πυροδοτώντας πογκρόμ κατά μεταναστών και αλληλέγγυων από εκατοντάδες ακροδεξιούς, αλλά και νεοναζί. Την επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε νέα διαδήλωση κατά των μεταναστών στους δρόμους του Κέμνιτς, με τους συγκεντρωμένους που φώναζαν ρατσιστικά συνθήματα να ξεπερνούν τους 8.000.

Ανάμεσα σε αυτούς υπήρχαν 8.000 οπαδοί του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), της αντιμουσουλμανικής οργάνωσης PEGIDA και της ακροδεξιάς οργάνωσης Pro Chemnitz, ενώ κάποιοι από αυτούς χαιρετούσαν ναζιστικά. Απέναντι τους βρέθηκαν περίπου 3.000 αντιφασίστες και συγκρούστηκαν στους δρόμους της πόλης.

Ακόμα και αφού είχαν κυκλοφορήσει τα πλάνα με τα ρατσιστικά συνθήματα και τους ναζιστικούς χαιρετισμούς, ο  υπουργός Εσωτερικών της χώρας υποστήριξε ότι όσοι βρέθηκαν στους δρόμους δεν είναι ούτε κατά διάνοια ναζί. «Πρώτα απ' όλα, το Κέμνιτς είναι μια υπόθεση βίαιου εγκλήματος. Έχω κατανόηση για την αγανάκτηση των πολιτών, αλλά αυτή η αγανάκτηση δεν τους καθιστά ούτε κατά διάνοια ναζί».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Bild, ο Ζεεχόφερ και πολλά στελέχη του κόμματος του εξέφρασαν έντονη κριτική στη Μέρκελ για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς τη Γερμανία. Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, ανέφερε πως το μεταναστευτικό «είναι το θέμα που άλλαξε το πολιτικό τοπίο, δυστυχώς όχι με θετικό τρόπο, αλλά ανθρωπισμός και τάξη πάνε μαζί».

Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, η ΚΕΕΡΦΑ διοργανώνει συγκέντρωση κατά της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ομόνοια στις 15 Σεπτεμβρίου. Θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή και μεγάλη συναυλία στις 19.00 με συμμετοχή πλήθους καλλιτεχνών.

Οι πανηγυρισμοί για απελάσεις και η αυτοκτονία 23χρονου

Ο Ζεεχόφερ είναι γνωστός για την αντιμεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί, καθώς είχε απειλήσει να τινάξει την γερμανική κυβέρνηση στον αέρα σε περίπτωση  που η Μέρκελ δεν δεχόταν τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης στα σύνορα Γερμανίας – Αυστρίας.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο ο Ζεεχόφερ είχε προκαλέσει νέα κρίση στην γερμανική κυβέρνηση, όταν ανήμερα των 69ων γενεθλίων του πανηγύρισε για την απέλαση 69 ανθρώπων στο Αφγανιστάν. «Ακριβώς στα 69α μου γενέθλια- και δεν το ζήτησα- 69 άτομα στάλθηκαν πίσω στο Αφγανιστάν. Είναι αριθμός πάνω από τα προηγούμενα επίπεδα».

Μια μέρα μετά τους πανηγυρισμούς του Ζεεχόφερ, έγινε γνωστό πως 23χρονος που βρισκόταν ανάμεσα στους απελαθέντες, βρέθηκε απαγχονισμένος. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε τις αντιδράσεις βουλευτών των Σοσιαλδημοκρατών που ζήτησαν την παραίτηση του. Ο Ζεχόφερ χαρακτήρισε «βαθύτατα λυπηρή» την είδηση και δήλωσε πως «πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με τρόπο που θα χαρακτηρίζεται από σεβασμό και θα στέκεται στα γεγονότα».