«Με μια πρώτη ανάγνωση το ιταλικό προσχέδιο προϋπολογισμού αποτελεί σημαντική απόκλιση από την δημοσιονομική πορεία που υπέδειξε το συμβούλιο της ΕΕ, κάτι που προκαλεί σοβαρή ανησυχία» αναφέρει η επιστολή που έστειλαν στην ιταλική κυβέρνηση ο Β. Ντομπρόβσκις και ο Π. Μοσκοβισί, σχετικά με την κατάθεση του προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019. Ζήτησαν από τις ιταλικές αρχές «να βεβαιώσουν ότι ο προϋπολογισμός συνάδει με τους κοινούς φορολογικούς κανόνες».

Σε συνέντευξή του στις εφημερίδες Der Standard και Kurier και στην εβδομαδιαία Der Falter που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, υποστήριξε ότι δεν θα παρέμβει στον σχεδιασμό του ιταλικού προϋπολογισμού, όμως αποτιμά τον προϋπολογισμό χωρίς προκαταλήψεις και προτείνει αλλαγές, «αν είναι απαραίτητο».

Αρνητική η αντίδραση της Ρώμης

Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας της Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάιο, δήλωσε ότι η Ιταλία είναι διατεθειμένη να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, αλλά δεν προτίθεται να εφαρμόσει εναλλακτικό πλάνο σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2019.

«Οι προβλέψεις δεν γίνονται υποθετικά. Είμαστε βέβαιοι ότι με την ανάπτυξή μας θα καταφέρουμε να αποπληρώσουμε το χρέος και να μειώσουμε το έλλειμμα. Η κυβέρνηση τις ερχόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει διάλογο με την Ευρώπη, αλλά δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο Β. Περιμέναμε ότι ο προϋπολογισμός αυτός δεν θα άρεσε στις Βρυξέλλες.

Τώρα αρχίζει η φάση του διαλόγου, αλλά δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω. Εκτιμώ το ότι η επιστολή αυτή έφτασε τώρα που οι αγορές είναι κλειστές. Έχουμε όλο το σαββατοκύριακο για να συζητήσουμε την επιστολή αυτή και μέσω του Τύπου, αλλά πρέπει να είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν οπισθοχωρεί».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για τα επόμενα χρόνια, συμφωνία για τον οποίο επετεύχθη το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, η ιταλική κυβέρνηση έβαλε στόχο το 2,4% του ΑΕΠ για το δημοσιονομικό της έλλειμμα για τα επόμενα τρία χρόνια, αψηφώντας τις Βρυξέλλες. Ωστόσο, μετά τις πιέσεις των Βρυξελλών ανακοίνωσε ότι ο στόχος για το έλλειμμα θα μειωθεί σταδιακά, μετά το 2,4%, αντί για την τριετή παραμονή σε αυτό το ύψος.