Οι Ματέο Σαλβίνι και Μαρίν Λεπέν συναντήθηκαν τη Δευτέρα στη Ρώμη, κηρύσσοντας την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας τους για τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Euronews, ο Σαλβίνι επιτέθηκε και πάλι στην Κομισιόν και τον πρόεδρο της Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, κατηγορώντας τους για τη φτωχοποίηση των πολιτών της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι δεν θα κάνουν πίσω σχετικά με τα πλάνα τους για τον προϋπολογισμό του 2019.

«Αν κάποιος θελήσει να σκεφτεί πονηρά, μπορεί να πει ότι κάποιοι ποντάρουν στο θέμα των spread προκειμένου να μη μπορέσει να αναπτυχθεί η ιταλική οικονομία και να δημιουργηθούν νέες δουλειές. Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Υπάρχουν κάποιοι που δρουν σαν τον Σόρος και ποντάρουν στην κατάρρευση της Ιταλίας για να αγοράσουν κοψοχρονιά τις υγιείς επιχειρήσεις. Υπάρχουν πολλοί τέτοιοι που έχουν μείνει στη χώρα». Υπενθυμίζεται ότι ο Σαλβίνι έχει έρθει σε ανοικτή σύγκρουση με τον Γιουνκέρ.

«Οι εχθροί της Ευρώπης στο μπούνκερ των Βρυξελλών»

Όπως αναφέρει το France24, ο Σαλβίνι δήλωσε ότι οι πραγματικοί εχθροί της Ευρώπης βρίσκονται στο μπούνκερ (οχυρό – καταφύγιο) των Βρυξελλών. «Η πραγματική πρόκληση είναι η μάχη κατά της επισφαλούς εργασίας, της ανεργίας, οι άδειες κούνιες των μωρών. Οι εχθροί της Ευρώπης είναι αυτοί που έχουν οχυρωθεί στο μπούνκερ των Βρυξελλών. Οι Γιούνκερ, οι Μοσκοβισί που έφεραν την επισφάλεια και τον φόβο στην Ευρώπη και αρνούνται να εγκαταλείψουν τις πολυθρόνες τους». Παράλληλα, εκτίμησε ότι «το ραντεβού του Μαΐου θα είναι το τέλος μιας διαδρομής, μια επανάσταση της κοινής λογικής».

Αποστάσεις Λεπέν από Μπάνον

Από την πλευρά της, η Λεπέν υποστήριξε ότι εχθρός τους δεν είναι η Ευρώπη αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση. «Μαζί με τον Ματέο δεν αγωνιζόμαστε εναντίον της Ευρώπης, αλλά εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει εξελιχθεί σε ένα απολυταρχικό σύστημα. Μαχόμαστε εναντίον τους προκειμένου να σώσουμε την πραγματική Ευρώπη. Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική στιγμή. Τον Μάιο θα γραφτεί Ιστορία, καθώς θα ξεκινήσει η εποχή για μια Ευρώπη των Εθνών».

Τον Ιούλιο ο Στιβ Μπάνον, πρώην υπεύθυνος πολιτικής στρατηγικής του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε πως προτίθεται να δημιουργήσει το «The Movement», το οποίο θα έχει στόχο να υπονομεύει τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επεκτείνει την επιρροή του Τραμπ, σε συνεργασία με την ακροδεξιά στην Ευρώπη.

Παρά το ότι η ιταλική κυβέρνηση έχει δείξει θετική στο ενδεχόμενο μιας τέτοιας συνεργασίας, η Λεπέν θέλησε να κρατήσει αποστάσεις από το «Κίνημα» του Μπάνον, τονίζοντας ότι οι ευρωεκλογές δεν αφορούν τις ΗΠΑ. «Ο Μπάνον είναι Αμερικανός και όχι Ευρωπαίος. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι θα είμαστε εμείς και μόνο εμείς (οι Ευρωπαίοι) που θα διαμορφώσουμε τον πολιτικό σχηματισμό για τις ευρωεκλογές».