Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Anadolu και του ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε ότι το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι νομικά και πολιτικά ρυθμισμένο, επισημαίνοντας πως δεν έχει υπάρξει επίσημη κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης.

«Έχουμε συζητήσει αυτό το θέμα πραγματικά πολλές φορές. Η θέση μας είναι ότι το ζήτημα γερμανικών επανορθώσεων έχει νομικά και πολιτικά οριστικά ρυθμιστεί. Σε αυτήν την θέση δεν έχει αλλάξει κάτι. Κατά τα άλλα, δεν υπάρχει καμία επίσημη κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζάιμπερτ.

Υπενθυμίζεται ότι όπως ανέφεραν τη Δευτέρα πληροφορίες του news247.gr, η έκθεση της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, τονίζει πως η συνολική απαίτηση της χώρας μας έναντι της Γερμανίας σύμφωνα με το πόρισμα ανέρχεται σε περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αφορά το κατοχικό δάνειο, οικονομικές αποζημιώσεις ιδιωτών, την εβραϊκή κοινότητα, τις πολιτιστικές καταστροφές και μια σειρά άλλων θεμάτων, ενώ δεν περιλαμβάνονται οι απαιτήσεις για αποζημιώσεις από την απώλεια ανθρώπινων ζωών ή αναπηριών.

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ισχυριζόταν ότι η Ελλάδα αναμένεται να ζητήσει από τη Γερμανία ποσό ύψους 280 δισεκατομμυρίων, σχολιάζοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να θέσει ξανά στο τραπέζι των ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου.

Όσο η Ελλάδα εξαρτώνταν από τη οικονομική στήριξη της Ε.Ε. ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέφευγε να θέσει ζήτημα επανορθώσεων. Τώρα όμως, μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου προγράμματος προσαρμογής, η Αθήνα προτίθεται να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.

Δεν είναι σύμπτωση ότι οι δύο κορυφαίοι Έλληνες πολιτικοί αναφέρθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στο ζήτημα: ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο χωριό Καλλικράτης και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο χωριό Κάνδανος. Σηματοδοτεί την απαρχή μιας μακράς εκστρατείας, η οποία -σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel- θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο.

Η ελληνική Βουλή θα επικυρώσει κατ' αρχήν έκθεση στην οποία αναφέρεται ότι η Ελλάδα δικαιούται επανορθώσεις 269,5 δισ. ευρώ από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο ποσό αυτό προστίθεται το κατοχικό δάνειο ύψους 10,3 δισ. ευρώ, βάσει υπολογισμών από τα τέλη 2014. Η έκθεση είναι έτοιμη από τον Αύγουστο του 2016. Έμεινε ωστόσο στο συρτάρι, όσο η Ελλάδα λάμβανε ακόμα βοήθεια από χώρες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας.

Μετά το τέλος του τελευταίου προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο ο Έλληνας πρωθυπουργός άλλαξε στάση. Ο Αλέξης Τσίπρας επιτρέπει τώρα στο Κοινοβούλιο να επικυρώσει την έκθεση. Ο πρωθυπουργός κάνει βέβαια λόγο για “ηθική αποζημίωση”. Δεν αναφέρεται ωστόσο στα πολλά δισ. που ενδέχεται να λάβει η Ελλάδα, αλλά και τις επαπειλούμενες πρόωρες εκλογές, στις οποίες μια επιτυχία στο ζήτημα των επανορθώσεων θα του διασφάλιζε πολλές ψήφους.

Στη δεύτερη φάση η Ελλάδα προτίθεται να παρουσιάσει τα επιχειρήματά της σε παγκόσμιο επίπεδο: στη Γερμανία, το Ευρωκοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τον ΟΗΕ.

Στην τρίτη φάση η Ελλάδα σχεδιάζει να ζητήσει από τη Γερμανία διαπραγματεύσεις για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων. Από την πλευρά της πάντως η γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να απορρίψει το αίτημα. Ήδη στο παρελθόν έχει καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα δεν έχει νομικό δικαίωμα να διεκδικεί αποζημιώσεις για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κατά την άποψη ορισμένων Ελλήνων νομικών, ακριβώς αυτή η άρνηση της Γερμανίας ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο εκδίκασης της υπόθεσης ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης».

Περιμένοντας την αντίδραση Τσίπρα

Τον Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός βρέθηκε στην Κάνδανο Χανίων και αφού έκανε λόγο για «μνημείο της βαρβαρότητας του ναζισμού που δεν πρέπει να το ξεχνάμε, στις μέρες μας ιδίως που βλέπουμε αυτές οι ιδέες να ξανάρχονται στο προσκήνιο», τόνισε πως αποτελεί για την κυβέρνηση ιστορικό χρέος απέναντι σε αυτούς που έφυγαν, αλλά και στις επόμενες γενιές.

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση και τιμή -είναι πρώτη φορά που έρχομαι εδώ- είναι ιστορικός τόπος, τόπος μαρτυρίου, είναι ένα ζωντανό μνημείο της αντίστασης. Η πρώτη μεγάλη αντιστασιακή πράξη την περίοδο της κατοχής έγινε εδώ. Ταυτόχρονα βεβαίως αποτελεί και ένα μνημείο της βαρβαρότητας του ναζισμού που δεν πρέπει να το ξεχνάμε, στις μέρες μας ιδίως που βλέπουμε αυτές οι ιδέες να ξανάρχονται στο προσκήνιο.

Η χώρα μας έχει πολύ μεγάλη ιστορία, πρωτοστάτησε στη μάχη κατά του ναζισμού και αυτή η μάχη γράφτηκε με αίμα, ας μην το ξεχνάμε εδώ. Και μιας και βρίσκομαι εδώ να σας ενημερώσω, οτι για εμάς το ζήτημα των αποζημιώσεων παραμένει ένα ιστορικό χρέος. Δεν έχει να κάνει τόσο με το τι τελικώς θα προσδιοριστεί ως το τίμημα του χρέους, είναι ιστορικό χρέος απέναντι σε αυτούς που έφυγαν αλλά και απέναντι στις επόμενες γενιές.

Η βουλή των Ελλήνων ανέλαβε πριν δυο χρόνια την πρωτοβουλία, διακομματικά να συντάξει το σχετικό πόρισμα. Έχει τελειώσει αυτή η διαδικασία και θέλω να σας ανακοινώσω ότι σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της βουλής, μέχρι το τέλος του έτους, θα έρθει στην Ολομέλεια το πόρισμα για τις διεκδικήσεις».