Σε συνέντευξη που παραχώρησε στα «Νέα», ο Ζ. Ζάεφ επανέλαβε ότι αν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης εμμείνουν στις θέσεις τους για τη συμφωνία των Πρεσπών θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Δήλωσε ότι η συμφωνία των Πρεσπών ήταν η καλύτερη δυνατή για τις δύο χώρες, επισημαίνοντας ότι πρέπει να εστιάσουμε στην εφαρμογή νέας πολιτικής και όχι στη χάραξη νέων συνόρων.

Μιλώντας για το πώς κατέληξε η πλευρά της ΠΓΔΜ στη συγκεκριμένη συμφωνία, ανέφερε πως θεωρούσαν ως καλύτερη λύση για την ονομασία το «Δημοκρατία του Ίλιντεν», αλλά υποχώρησαν λόγω της στάσης που κράτησαν οι ελληνικοί πολιτικοί κύκλοι.

«Φτάσαμε σε ένα σημείο όπου θεωρήσαμε ότι το όνομα Δημοκρατία του Ίλιντεν αποτελεί μια καλή βάση για μια οριστική λύση. Ύστερα συμφωνήσαμε ότι θα επιδιώξουμε μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση στις δύο χώρες. Οι ελληνικοί πολιτικοί κύκλοι δεν παρείχαν ικανοποιητική στήριξη στην πρόταση αυτή και έτσι προχωρήσαμε σε μια άλλη λύση που περιλαμβάνει ένα γεωγραφικό σημείο αναφοράς για τον καθορισμό του ονόματός μας».

Οι παραχωρήσεις της ΠΓΔΜ

Ερωτηθείς σχετικά με τις παραχωρήσεις που κάνει η χώρα του έναντι της Ελλάδας στη συμφωνία των Πρεσπών, στάθηκε στις αλλαγές του Συντάγματος και τις εγγυήσεις για το απαραβίαστο των συνόρων. «Η λύση για το όνομα της χώρας μας και για την αναγνώριση της ιδιαιτερότητας της ταυτότητάς μας, που ως μακεδονική απορρέει από τα μοναδικά γνωρίσματά μας τα οποία είναι διαφορετικά από εκείνα της ελληνικής ταυτότητας, πρέπει να βρεθεί στην απόφαση για αλλαγές στο Σύνταγμά μας και τις εγγυήσεις για το απαραβίαστο των συνόρων. Με βάση τη φρασεολογία σας, αυτές είναι οι παραχωρήσεις που κάνει η χώρα μας».

«Είχαμε έναν σύντομο καφέ με τη Σπυράκη»

Ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για «το θάρρος που επέδειξε» προκειμένου να καταλήξουν στη συμφωνία των Πρεσπών και απευθυνόμενος στους Έλληνες δήλωσε ότι  «μαζί, έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα σταθερότητας στην περιοχή και την Ευρώπη».

Αναφερόμενος στη συνάντηση του με την ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη τον Δεκέμβριο του 2017 (πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις), ο Ζάεφ δήλωσε πως συναντήθηκαν στο ξενοδοχείο που διέμενε κοντά στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως είχε κάνει και με άλλους ευρωβουλευτές ή πολιτικούς.

«Είχα έναν σύντομο καφέ και συζήτηση με την Μαρία Σπυράκη στο ξενοδοχείο όπου διέμενα κοντά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπως έκανα με πολλούς ευρωβουλευτές ή πολιτικούς από διαφορετικές χώρες στη διάρκεια εκείνης της επίσκεψης στις Βρυξέλλες».